AlgemeenNieuws

Kamp: CDA-landbouwplan kost ons geld

Den Haag – Het CDA heeft een “onbegrijpelijk verhaal” als het gaat om de voedselzekerheid, zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Kamp reageert op de initiatiefnota van Kamerlid Jaco Geurts en een opinieartikel van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in de Volkskrant van donderdag. Buma en Geurts zeggen dat Nederland zelfvoorzienend moet worden op voedselgebied.

Kamp zegt dat Nederland als belangrijk agrarisch exporterend land geen enkel belang heeft bij een zelfvoorzienende landbouw. “We moeten ons niet achter de dijken terugtrekken, want dat gaat ons heel veel geld kosten”, aldus Kamp.

Hij voegt eraan toe: “Onze landbouw is juist groot geworden omdat we juist niet denken in de sfeer van zelfvoorzienend zijn. Ik snap echt niet wat hij bedoelt.” Nederland is na de Verenigde Staten de tweede landbouw exporterende natie van de wereld.

Buma stelt in de Volkskrant dat ons land op voedselgebied niet afhankelijk moet worden van instabiele landen. Nieuwe internationale dreigingen hebben grote gevolgen voor de Nederlandse energie-, voedsel- en handelspolitiek, aldus de christendemocraat. Volgens hem kan de “graankraan” uit Oekraïne of Rusland zo maar worden dichtgedraaid.

Volgens de minister is de wereld de afgelopen decennia er juist veiliger op geworden en moeten uitdagingen waar we nu voor staan, worden opgelost. “Maar om ons nu vervolgens allemaal terug te trekken achter onze eigen grenzen en gaan proberen zelfvoorzienend te worden, dan zou dat voor Nederland els exportland heel ongunstig zijn.”

Beheer
WP Admin