Home

Nieuws 615 x bekeken 2 reacties

Kamp: CDA-landbouwplan kost ons geld

Den Haag - Het CDA heeft een "onbegrijpelijk verhaal" als het gaat om de voedselzekerheid, zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Kamp reageert op de initiatiefnota van Kamerlid Jaco Geurts en een opinieartikel van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in de Volkskrant van donderdag. Buma en Geurts zeggen dat Nederland zelfvoorzienend moet worden op voedselgebied.

Kamp zegt dat Nederland als belangrijk agrarisch exporterend land geen enkel belang heeft bij een zelfvoorzienende landbouw. "We moeten ons niet achter de dijken terugtrekken, want dat gaat ons heel veel geld kosten'', aldus Kamp.

Hij voegt eraan toe: "Onze landbouw is juist groot geworden omdat we juist niet denken in de sfeer van zelfvoorzienend zijn. Ik snap echt niet wat hij bedoelt.'' Nederland is na de Verenigde Staten de tweede landbouw exporterende natie van de wereld.

Buma stelt in de Volkskrant dat ons land op voedselgebied niet afhankelijk moet worden van instabiele landen. Nieuwe internationale dreigingen hebben grote gevolgen voor de Nederlandse energie-, voedsel- en handelspolitiek, aldus de christendemocraat. Volgens hem kan de "graankraan'' uit Oekraïne of Rusland zo maar worden dichtgedraaid.

Volgens de minister is de wereld de afgelopen decennia er juist veiliger op geworden en moeten uitdagingen waar we nu voor staan, worden opgelost. "Maar om ons nu vervolgens allemaal terug te trekken achter onze eigen grenzen en gaan proberen zelfvoorzienend te worden, dan zou dat voor Nederland els exportland heel ongunstig zijn.''

ANP/Jan Braakman

Laatste reacties

  • agratax2

    Ik respecteer Kamp, maar om nu te zeggen dat de wereld veiliger is geworden de laatste decennia gaat me echt te ver. Bij zelfvoorzienend kan altijd nog export optreden zeker van geimporteerde producten die het land weer uit gaan. Wij produceren lang niet alle landbouwproducten zelf die we exporteren. Al zouden we willen ons land is eenvoudig te klein voor deze enorme berg voedsel. Ik zie echt niet in waarom we Kamp zich nu terug trekt achter de dijken en niet door denkt over het CDA plan om, van Nederland EU te maken in dezen. Ik vermoed dan ok dat Kamp denkt dat al onze export 'Made in Holland' is, iets wat wij steeds de burger voor hpouden in onze drang naar 'de beste, de grootste' te willen zijn. onze landbouw is toch al afhankelijk van olie, kunstmest (mineralen), bestrijdingsmiddelen en bovenal veevoedergrondstoffen import. Al deze zaken komen uit landen met onstabiele overheden. Geen enkele zekerheid dus!!!

  • alco1

    Zelfvoorzienend, betekend dat ook dat we schaliegas gaan produceren, zelf auto's maken, weer zelf kledij maken zelf windturbines maken, zelf zonne collectoren produceren. Anders kan de bv Nederland nog wel eens een hele stap naar beneden maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.