AlgemeenNieuws

Kamerleden brengen werkbezoek aan Vietnam

Den Haag – Een groep van acht Tweede Kamerleden brengt van zondag tot en met volgend weekend een werkbezoek aan Vietnam. Het gaat om Kamerleden uit de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De Kamerleden willen zich in Vietnam op de hoogte stellen van de politieke en economische situatie in het land en zien hoe de overgang verloopt van een hulprelatie tussen Nederland en Vietnam naar een handelsrelatie. In de hoofdstad Hanoi spreken ze onder meer met politici en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

De Kamerleden bezoeken ook de scheepswerf van het Nederlandse Damen Shipyards in Hai Phong. Ook zijn er contacten met andere Nederlandse bedrijven, zoals een brouwerij die onderdeel is van Heineken en een modelboerderij van FrieslandCampina.

De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Vietnam zijn naar verhouding intensief. Van alle EU-lidstaten is Nederland de grootste investeerder in Vietnam en de derde handelspartner. 120 Nederlandse bedrijven zijn in het land actief. De handel is in de laatste 10 jaar bijna vertienvoudigd naar een waarde van $3,6 miljard (circa €2,6 miljard).

Er worden vooral zaken gedaan op het gebied van water, landbouw, scheepsbouw, energie en logistiek. In juni waren premier Mark Rutte en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma nog met een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven in Vietnam.

Beheer
WP Admin