Home

Nieuws 2516 x bekeken 13 reacties

ING: boycot raakt mogelijk 10.000 banen

Amsterdam - De Russische boycot van voedsel uit de Europese Unie zet mogelijk 10.000 banen op de tocht in Nederland. Vooral in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector zal het importverbod duidelijk voelbaar zijn.

Dit zegt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport. In de eerste vijf maanden van het jaar was de economische schade van de crisis in de Oekraïne al voelbaar. Nederland exporteerde tot en met mei 10 procent minder naar Rusland vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De economische sancties die Rusland nu heeft ingesteld zet de export naar het land verder onder druk, zegt ING.

De sancties raken de Nederlandse uitvoer direct, met name die van de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Maar ook indirect worden bedrijven getroffen. Naast de directe export naar Rusland leveren zij ook grondstoffen, halffabricaten en diensten aan andere Nederlandse bedrijven en buitenlandse ondernemingen die naar Rusland exporteren. Zo zullen Nederlandse bedrijven veel last hebben van de terugval van de Duitse export naar Rusland.

Inclusief de indirecte leveranties aan Rusland genereert de import van dit land voor €3,7 miljard aan productie in Nederland. Aan deze productie zijn 51.000 banen verbonden, vooral in de landbouw, de zakelijke dienstverlening, detail- en groothandel en transport, stelt ING.

Volgens de economen van de bank is het effect van de sancties op de Nederlandse economie als geheel zeer beperkt. Het belang van Rusland in de Nederlandse export bedraagt 1,2 procent.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jammer dat we alleen speculeren wat de sancties kosten. Niemand durft te speculeren wat het kan gaan kosten als Poetin zijn ingezette buitenland politiek ongehinderd kan / mag uitvoeren. Dat Poetin zijn antwoord geld kost moet duidelijk zijn. Dat het deel van de tuinbouw dat bij de gratie van de bank (technisch failliete bedrijven) nog steeds produceert, mede oorzaak zijn van de extreem lage prijzen nu de neksalg krijgen lijkt mij zeer positief. Waarom moeten failliete bedrijven door produceren terwijl zij het slachtoffer zijn van hun eigen overproductie en door hen door te laten produceren maken ze nieuwe slachtoffers die vermoedelijk niet nodig waren. Hier hoor ik geen bank, LTO of Veiling over. Nee ze zien dit als een normaal verschijnsel dat steeds meer bedrijven in de neerwaardse spiraal trekt.

 • ed12345

  Agratax het is altijd moeilijk te verteren als je levenswerk failliet gaat voor die gene die het overkomt is het een hele kluif

 • slutter

  Goed gezien jongens......

 • Ferm

  @agratax1, wat betreft de overproductie, maar ook met andere zaken, geldt voor Nederland nog aleens: 'Hoogmoed komt voor de val'. Zolang handel/economisch belang voorop staat, is alles daar ondergeschikt aan. Het individu telt dan meer. Dat is inderdaad wrang zoals @ed12345 ook aangeeft.

 • Ferm

  Het individu telt dan meer, in reactie #4, moet zijn: het individu telt dan NIET meer.

 • joannes

  @Paysanne, het individu is altijd maar een deel van het geheel! Wanneer het geheel instort, en een individu daarin heeft juist de risicovolle positie ingenomen, treft het hem of haar het zwaarst! Dat is ook het probleem met zoveel productie voor export! Wat deed Duitsland in 2009 met de auto industrie? Cash for Clunkers oftewel Subsidies voor het inruilen van oude auto´s. Daarmee heeft het zichzelf van een ramp behoed! Geen arbeider in de auto industrie had schuld aan de neergang, maar Duitsland,met haar specialisatie in Autos beleefde grote risico´s op dat moment. Regeringen moeten ook verantwoordelijkheid nemen voor zulke gigantische risico´s, hetzij in subsidies, hetzij in beperkingen dat het zover niet kan komen. En wanneer eenmaal aan de orde zouden ze betrokken individuen moeten ondersteunen..

 • Jan Veltkamp

  Ik snap nog steeds niet waarom iedereen als een kudde schapen achter onze regereing aan loopt. Ten eerste was de eerste opstand opgezet door amerikanen om een democratisch gekozen prorussische president af te zetten. Het oosten heeft een een referendum duidelijk aangegeven voor afzondering van Ukraine te zijn! Wat is daar op tegen. Op dit moment lijkt het er veel meer op dat ukrains militair het vliegtuig neegeschoten. De separatisten hebben alle lijken en resten netjes verzameld en in koelwagens gestopt en ook bijna alle persoonlijke bezittingen verzameld in wagon gedaan en bewaakt. Dat ze goed werk gedaan hebt blijkt uit het feit dat onze troepen bijna niks meer hebben gevonden. Daar komt bij dat de VS wel alle belang heeft bij deze oorlog tussen rusland en europa. Hun grootste export produkt is graan. Dat komt met goeden banden tussen rusland en europa in gevaar. Dus alle reden om de boel op te hitsen. Ander opkomende concurent voor de VS zijn de zuid amerikaanse landen. Wat zien we nu dat rusland daar het spul van gaat betrekken. maar heel veel van dit spul uit zuid amerika komt wel van grote USA holdings zoals Tyson foods, smithfield enz. In het kort de amerikaneen zijn bezig hun afzet te verzekeren en wij in europa staan met legen handen en moeten het gelag betalen. Maar wel als schapen achter onze regering aan lopen. Volgens mij is het hier in europa ook tijd voor revolutie.

 • alco1

  @Jan. Ik heb het gevoel dat jij als een mak schaap ergens achteraan loopt.

 • Fermer

  @agratax, banken hebben boter op hun hoofd want zij financieren nog steeds uitbreiding van agrarische bedrijven in Nederland. Failliete bedrijven moeten doorproduceren omdat de bank ooit z'n geld terug wil zien. De bank hoopt gewoon dat de niet gefinancieerede bedrijven eerder zullen stoppen vanwege slechte opbrengsten en daarmee de prijs weer wat kan stijgen voor de rest. Banken hebben zowiezo geen heldere toekomstverwachting, zie hun miskleunen inzake huizenprijzen, beursval, investeringen in de VS ed. Echter met de staat, dus de belastingbetaler, als verzekering kun je gek doen en een grote mond hebben.
  Het belang van Rusland is slechts 1.2% van de Ned. export, wordt in het artikel nog even vermeld, maar van de werkelijk in Nederland geproduceerede producten is Rusland in 15 % de bestemming, dus voor de bv Nederland qua werkgelegenheid en agrarische productie zal deze boycot zeer grote gevolgen hebben.

 • alco1

  @emmerei. Het zijn nog steeds de klanten die met hun handtekening de overeenkomst tekenen. Daar hebben de banken niets over te vertellen.
  Als ze eenmaal binnen zijn, moet ook de bank zorgen dat zij zelf de broek ophouden.

 • veldzicht

  Zo zie je maar hoe vlug het tij kan keren,ik zou maar oppassen met die zware investeringen alles gebaseerd op een melkprijs van 35 a 40 cent
  straks komt China of ,n ander land ook met zo,n geintje en zit je weer te melken voor een kwartje of minder,,n boer die gewoon rustig met zijn tijd mee is gegaan kan het nog wel een tijd uitzingen terwijl ik dat bij die
  extremisten met 350 koeien op 60 ha land en tot aan z,n nek in
  de schulden nog maar moet zien.

 • W.postduif

  Jan en emmerei ik ben het volledig met jullie eens . We worden gewoon voor een politiek ( machtsspel misbruikt ) onder het mom van die zogenaamde democratie .verder hoop ik dat de politiek zijn verantwoordelijkhijd neemt en ons schadeloos stelt .anders word het wel een kruie bedoeling .gr

 • agratax2

  ed12345. Ed ik weet maar al te goed hoe het is als je werk door toedoen van de politiek bij je handen afbreekt. Maar dat neemt niet weg dat het belang van het geheel boven je eigen belang gaat. Ik denk dat er van de bedrijven omvallen, velen alleen nog leven bij de gratie van de bank. Een bank die geen kans ziet om de zwakke broeder zonder zware verliezen te verkopen, wacht op betere tijden en steunt het bedrijf. Iedere crisis heeft een nieuw begin in zich hoe moeilijk ook. Laten we lering trekken uit deze politieke dreiging, dat er nog steeds te veel wolven in schaapskleding rond lopen. We kunnen na de verkiezingen in Turkije hetzelfde vreemde gedrag van de potentiele nieuwe president verwachten. Helaas zal Nederland ter wille van de handel alle misstanden al daar goed praten tot het echt mis gaat, zoals nu in Rusland is gebeurd. En dan jammeren we als een klein kind, dat zijn zin niet krijgt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.