AlgemeenNieuws

Gedeputeerde roept boeren op intimidatie te melden

Den Bosch – Agrarisch ondernemers die onder druk worden gezet door drugscriminelen moeten zich melden.

Dat zegt Brabants milieugedeputeerde Johan van den Hout naar aanleiding van berichten over de lozing van drugsafval in mestkelders in de provincie Noord-Brabant.

Afgelopen weekeinde berichtte het televisieprogramma EenVandaag dat het met regelmaat voorkomt dat drugscriminelen hun afval lozen in gierkelders. Volgens de Omgevingsdienst in Noord-Brabant is dat het afgelopen jaar vijf keer geconstateerd. In het televisieprogramma zegt de Wageningse milieutoxicoloog Tinka Murk dat  de chemicaliën de bodemgezondheid sterk nadelig kunnen vloeden als de vervuilde mest wordt uitgereden. Gedeputeerde Van den Hout zegt dat door de chemische werking van de agressieve chemicaliën zware metalen kunnen vrijkomen die op de gewassen terecht komen.

Van den Hout vermoedt dat in sommige gevallen druk  wordt uitgeoefend door de onderwereld op de bovenwereld. Hij roept agrarisch ondernemers op daar altijd melding van te maken. De gedeputeerde stelt dat het in Noord-Brabant steeds vaker voorkomt dat bestuurders door criminelen onder druk worden gezet.

De provincie heeft eerder dit jaar een half miljoen euro uitgetrokken om het handhavingsnetwerk Samen Sterk in het Buitengebied (SSiB) te helpen illegale (drugsgerelateerde) afvaldumpingen te signaleren. Bij dat project zijn onder meer provincie, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit betrokken.

Beheer
WP Admin