AlgemeenNieuws

EU vraagt derde landen niet aan Rusland te leveren

Brussel – De Europese Unie doet een beroep op landen als Brazilië om geen extra goederen te gaan leveren aan Rusland, nu het land landbouwproducten uit de Europese Unie boycot. Dat maakten EU-diplomaten maandag duidelijk.

Ze vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie en dat ze Europese goederen gaan vervangen. De EU beschouwt de Russische boycot als politiek gemotiveerde vergeldingsmaatregel waarvoor elke wettige basis ontbreekt.

De unie bekijkt of zij een bezwaar gaat indienen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. De voor- en nadelen hiervan worden zorgvuldig afgewogen. “Want het gaat er niet om de crisis te verergeren, maar de spanningen juist te verminderen”, aldus een diplomaat.

Nederland is in overleg met het bedrijfsleven aan het inventariseren wat de gevolgen van de Russische boycot zijn. “Het is op dit moment nog te vroeg om te overzien wat de precieze gevolgen zullen zijn van de Russische sancties. De Europese agrarische export bestaat voor ongeveer een tiende uit export naar Rusland. De Nederlandse agrarische export naar Rusland beslaat een beperkter deel van de totale Nederlandse agrarische exportwaarde,  1,9 procent”, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.  Ze wijst er op dat bepaalde sectoren en bedrijven door de Russische tegenmaatregelen hard worden geraakt. “Dat geldt voor de ondernemers in de agrarische sector zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de ondernemers in de aan de agrosector gerelateerde transport- en logistieksector.”  Het kabinet wil de problematiek Europees benaderen. Mede op initiatief van Nederland zal donderdag in Brussel een overleg op hoog ambtelijk niveau plaatsvinden om te spreken over de gevolgen van de sancties voor de verschillende lidstaten.

In Brussel is maandag een taskforce ingericht die zich buigt over de impact van de Russische maatregelen en kijkt welke oplossingen er zijn om de schade voor de agrarische sector te voorkomen.

Beheer
WP Admin