Home

Nieuws 1974 x bekeken 1 reactie

EU en Canada hebben akkoord gereed

Brussel – Onderhandelaars van de EU en Canada hebben onderhandelingen over een handelsakkoord, CETA genaamd, afgerond.

De deal wordt nu bekeken door specialisten van de lidstaten van de EU en de Canadese provincies en territoria, die naar verwachting de tekst formeel vaststellen in september. Dat meldt de Europese Commissie, dat berichten over een dwarsliggend Duitsland ontkracht.
CETA is van grote betekenis voor de landbouw in de EU en Canada. Circa 93 procent van de importtarieven die momenteel worden gehanteerd voor agrarische producten worden uiteindelijk geëlimineerd, al verschilt het tempo per product. Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft volgens persbureau Agra Europe de deal verwelkomd, maar ook zorg geuit over gevolgen voor de rundvlees- en varkensvleessectoren.
Canada staat volgens de deal de tariefvrije import van 16.800 ton kwaliteitskaas toe en nog eens 1.700 ton industriële kaas. Wanneer de quota worden overschreden, gelden verlaagde tarieven die nog niet zijn gepubliceerd. Andersom staat de EU importquota in voor 15.000 ton ingevroren rundvlees en 35.000 ton verse rundvlees. Tevens mag Canada straks tariefvrij 75.000 ton groente en fruit uitvoeren.
Canada erkent en volgt de EU-regelgeving voor herkomstindicatoren, zoals Goudse kaas of Parmaham, terwijl andersom de EU belooft Noord-Amerikaanse regels te respecteren. Duitsland verzette zich lang tegen afspraken die investeerders het recht geven om zelfstandig een arbitragezaak tegen een vreemde overheid aanhangig te maken op basis van internationale wetgeving.

Eén reactie

  • ed12345

    Toch leuk dat de foto die ik vorig jaar bij een blog aangeleverd heb nu weer te voorschijn komt De foto was dorsrijpe mais hakselen bij Sabourin &son voor hun vleesvee

Of registreer je om te kunnen reageren.