Home

Nieuws 896 x bekeken 1 reactie

Drie kandidaten azen op landbouwportefeuille

Brussel - Bij de potentiële kandidaten voor de Europese Commissie zijn tot nog toe twee mensen met een uitgesproken landbouwachtergrond: huidig landbouwcommissaris Dacian Ciolos (uit Roemenië) en de Spaanse christendemocraat Miguel Arias Canete. De Ierse milieuminister Phil Hogan zou ook zijn oog hebben laten vallen op de landbouwportefeuille.

De Europese lidstaten zijn in onderhandeling over de verdeling van de verschillende portefeuilles binnen de Europese Commissie. Wie de Nederlandse kandidaat is, is nog in de schoot van het kabinet verborgen. De namen van Jeroen Dijsselbloem (huidig minister van Financiën), Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) doen de ronde.

Ploumen zou extra kans maken, omdat voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker nog weinig vrouwen in zijn ploeg heeft. Als Ploumen Eurocommissaris wordt, zou ze in aanmerking kunnen komen voor de post van buitenlandse handel, dat gezien wordt als een belangrijke in invloedrijke positie.

Zeker is dat de Luxemburger Juncker het voorzitterschap bekleedt. Of de Roemeense christendemocraat Dacian Ciolos opnieuw de landbouwportefeuille zal gaan bekleden is onzeker, zo niet onwaarschijnlijk. Binnen de EVP-fractie van het Europees parlement is niet iedereen even enthousiast over de huidige landbouwcommissaris, en ook in de sociaal-democratische fractie is aangedrongen op een nieuwe landbouwcommissaris. Nieuwe commissarissen hebben de steun van het parlement nodig om benoemd te kunnen worden. Bovendien spreekt tegen Ciolos dat het niet gebruikelijk is dat commissarissen hun portefeuille behouden in een nieuwe commissie.

De Spaanse kandidaat Canete (64) is voormalig minister van landbouw in Spanje. Hij is als lijsttrekker voor zijn partij verkozen in het Europees Parlement bij de jongste verkiezingen. Hij haalde als landbouwminister €47 miljard aan Europese landbouwsteun binnen voor de periode van 2014 tot 2020 bij de onderhandelingen over het Europees landbouwbeleid. Canete heeft als minister zich onder meer ingezet voor de verbetering van de voedselveiligheid.

In verschillende internationale media is de Ier Phil Hogan genoemd als mogelijk landbouwcommissiaris. De 54-jarige Hogan was van 2011 tot 2014 Iers minister van milieu.

In Brussel is ook de naam van de vorige voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees parlement, Paolo de Castro, genoemd als mogelijk landbouwcommissaris. Maar de Italiaanse sociaal-democraat komt op de jongste  lijstjes niet meer voor.

Eén reactie

  • farmerbn

    Zie graag en Noord-Europeaan uit de liberale hoek. Mouwen omhoog en produceren moet het devies worden ipv keuteren en ecologisch geneuzel.

Of registreer je om te kunnen reageren.