AlgemeenNieuws

Boeren claimen €1,5 miljoen bij waterschap

Venlo – Boeren hebben bij het Limburgse waterschap Peel en Maasvallei voor circa €1,5 miljoen aan schadeclaims ingediend vanwege schade aan hun gewassen door wateroverlast. Ze verwijten het waterschap dat het te laat maatregelen heeft getroffen na de zware regenval waar de regio mee kampte.

De oppervlakte waarover tot zover claims zijn ingediend, betreft ongeveer 250 hectare. Een deel van de gewassen hierop moet als verloren worden beschouwd. Gewassen met schade lopen uiteen van consumptieaardappelen en waspeen tot lelies en asperges. Zowel in delen van Limburg als Noord-Brabant is in juli en augustus extreem veel regen gevallen. Plaatselijk viel in Limburg alleen in juli al 200 millimeter.

Halverwege augustus kondigde het waterschap Peel en Maasvallei aan maatregelen te nemen om het overtollige water sneller af te voeren, zoals het extra maaien van oevers en het verlagen van de ruim 1.500 stuwen in de regio. Te laat, volgens sommigen. “Vanuit onze leden heerst het gevoel dat het waterschap te traag heeft reageert”, beaamt Jeroen Achten van de Limburgse landbouworganisatie LLTB. “Er is niets zo veranderlijk als het weer. De boer moet daarop inspelen, maar het waterschap ook.” Wel geeft hij dat niet in alle gevallen schade te voorkomen was geweest, omdat sommige boeren zelf ook een risico namen door bijvoorbeeld aardappelen te telen op gronden die van nature vaak erg nat zijn. Daarom vallen mogelijk niet alle geclaimde schade daadwerkelijk aan het waterschap te wijten.

Het waterschap bekijkt of en welke claims terecht zijn. “Ik sluit niet uit dat er op sommige plaatsen eerder actie had moeten worden ondernomen,” aldus Jan Classens, bestuursverantwoordelijke van het watersysteembeheer in de regio. “We waren niet ingericht op een calamiteit als deze, en konden niet overal tegelijk zijn. Daar hebben we niet de machines of het personeel voor.”

Classens geeft aan dat een commissie vanuit het waterschap in samenwerking met de betrokken verzekeringsmaatschappij de claims nu bekijkt. “Indien zij terecht worden bevonden, zal er worden uitgekeerd.” Het waterschap sluit niet uit dat er nog meer claims binnenkomen.

Inmiddels staat bij het waterschap een evaluatie van de problematiek op de agenda, waarbij gekeken zal worden of er anders gehandeld moet worden en of in de toekomst ander beleid gevoerd moet worden. “Gezien de klimaatveranderingen en de verwachting dat we in de toekomst meer te maken krijgen met extreem weer, stond dit toch al op het programma”, geeft Classens aan. “Maar de natuur was ons voor.”

Beheer
WP Admin