AlgemeenNieuws

Blij met boycotmaatregelen

Doetinchem – Landbouworganisatie LTO Nederland en afzetorganisatie DPA reageren verheugd op de €125 miljoen die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor door de Russische boycot getroffen boeren en tuinders. Wel spreken ze over een ‘eerste begin’.

Afgelopen week meldde onder andere LTO dat het Russisch importverbod de groente- en fruitsector komend jaar €1 miljard gaat kosten. Dit bedrag baseren zij op de totale waarde van de export naar Rusland in 2013. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO, verwacht dan ook dat de beschikbare 125 miljoen een begin is. “De door Europa ingestelde monitor bepaalt uiteindelijk of en in hoeverre dit bedrag volstaat. Ik roep de Europese Commissie op om extra budget beschikbaar te stellen indien dit noodzakelijk blijkt.”

Wim Rodenburg van DPA sluit zich hierbij aan. “Ik ben verheugd dat er uiteindelijk geld beschikbaar komt, maar vrees dat het snel op zal zijn”, geeft hij aan.

Zowel Rodenburg als Maat kunnen zich vinden in de lijst met gewassen – enkel groente- en fruitsoorten – waar op dit moment compensatie voor aangevraagd kan worden. “Er is gekozen voor degenen die Europa-wijd nu als eerste in de problemen komen,” zegt Rodenburg, doelend op de groente- en fruittelers die producten niet lang kunnen opslaan. Ook LTO heeft zich gericht op compensatie voor deze telers. “In eerste instantie hebben we ons gericht op de korte termijn,” aldus Maat. “Nu gaan we verder kijken naar de ontwikkelingen in andere sectoren, zoals de veehouderij en zuivel. Wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de vleesprijzen of de ontwikkeling van de melk- en eierprijs kunnen we nu niet inschatten.”

Hoe de maatregelen in de praktijk uitgevoerd gaan worden wordt nog bekeken. LTO Nederland geeft aan op dit moment overleg te voeren met het ministerie van Economische Zaken om te komen tot een uitvoeringsbesluit waarin staat waar telers hun schade moeten melden. “We vertrouwen erop dat het ministerie dit voortvarend oppakt.”

Met de beschikbare €125 miljoen kunnen producten uit de markt gehaald worden. Maat benadrukt dat het niet de bedoeling is deze partijen te vernietigen. “Niemand wil dat de markt overspoeld wordt met producten waar geen afzet voor is. Maar door samen te werken met de voedselbanken en met organisaties als Samen Sterk, dragen we bij aan het vinden van passende oplossingen. Want weggooien van goede voeding is geen optie.”

Beheer
WP Admin