AlgemeenNieuws

Arme Rus de dupe van importsancties

Moskou – De 30 procent armste Russen zijn het die vooral het gelag betalen voor president Poetin’s ferme houding tegenover het Westen. Ze bezuinigen nu al op eten en moeten het straks ook doen zonder goedkope ‘Bush-pootjes’, Oekraïense kaas en rundvlees en Moldavisch fruit.

Dit stelt Natalja Sjagaida, directeur van het Russische centrum voor voedselpolitiek RANChiGS. Andere bronnen bekrachtigen haar uitlatingen. Bush-pootjes zijn goedkope Amerikaanse kippenpootjes, goed voor de helft van de Russische import van kipvlees en de helft goedkoper dan het Braziliaanse equivalent. Oekraïense kaas en rundvlees zijn 11 en 13 procent goedkoper dan de alternatieven. Ook veel fruit verdwijnt van de markt.

Voeding wordt sowieso een stuk duurder door de reeks Russische importbeperkingen die vorige week is afgekondigd. Economen voorzien de komende herfst dan ook een forse stijging van de inflatie. De Russische minister van landbouw Nikolaj Fjodorov wil ‘speculatie’ met voedingsprijzen voorkomen met prijsplafonds, maar de vraag is of dat lukt. De meest getroffen regio zal waarschijnlijk Kaliningrad zijn. Daar verdubbelen naar verwachting de voedselprijzen.

Beheer
WP Admin