Home

Nieuws 5688 x bekeken 9 reacties

'Alternatief voor leegstaande boerderijen'

Groningen – De Statenfractie van GroenLinks in de provincie Groningen, waar de intensieve veehouderij zo goed als op slot zit, is bezorgd over de groeiende leegstand van boerderijen en de landschappelijke gevolgen hiervan.

Met name in Oost-Groningen zouden steeds meer boerderijen leegsteen en verkrotten. "Tijd om nú in actie te komen" aldus Gerda van Galen, Statenlid voor GroenLinks.
Volgens onderzoeksbureau Alterra, onderdeel van Wageningen UR, neemt de leegstand de komende jaren zo hard toe dat in Nederland meer oppervlakte aan leegstaande boerderijen zal zijn dan aan leegstaande kantoren. De leegstand komt vooral omdat de panden geen agrarische bestemming meer hebben.

GroenLinks ziet diverse opties om de leegstaande boerderijen nieuw leven in te blazen, maar de partij zoekt oplossingen louter buiten de agrarische sector. De provincie staat sinds enige tijd geen vestiging van nieuwe intensieve veehouderij meer toe. GroenLinks ziet vooral kans in herbestemming die gebruik van de boerderijen als woningen of natuur mogelijk maakt.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Ambtenaren creëren eerst het probleem en daarna is hun werkgelegenheid weer voor jaren geregeld.

 • massy

  Eerst der zakken gevuld over de rug van de boeren en nu voor een grijp stuiver kopen en lekker landelijk gaan wonen.

 • Jan Veltkamp

  Leegstaande boerderijen als woning??????? Als er geen werk is is er ook geen woning nodig. Ik dacht dat de blauwe stad duidelijk genoeg voorbeeld is. Hoe stom kun je denken. En dat zijn dan onze volks vertegenwoordigers???

 • Wim Claessens

  Gewoon slopen, mensen zijn kudde dieren en willen met zoveel mogelijk op een kleine ruimte wonen in de stad dus. Krijgen we straks ook geen problemen als er spuitvrije zones rond burgerwoningen verplicht worden.

 • Mozes

  @Jan Veltkamp, je slaat de spijker op de kop. Dit is linkse economie.

 • Elevage

  eerst gooien ze de veehouderij op slot en vervolgens zijn ze verbaasd dat het platteland leegloopt!
  Wat wil je dan, dat mensen gaan zitten wachten tot hun laatste dubbeltje op is??
  Gewoon de veehouderij weer open gooien dan is er ook geen leegstand!

 • Broer

  Het is oppassen met alternatieve bestemmingen.
  Onbedoeld kunnen overgebleven boeren er flink last van krijgen.
  Sloop is vaak beter en met een rood-voor -rood regeling ook betaalbaar.
  Leegstand is , ook van kantoren e.d. , financieel gezien géén overheidsprobleem maar een particulier probleem.

 • G.H. Knoef

  Marike
  Aan meer woningen is vaak geen behoefte.
  Leidt alleen tot veel te lage prijzen en leegstand.
  Gelijk de gedeputeerd Josian Meijers zegt: Eén woning en Twee slopen.
  Dat is het devies in de Achterhoek.
  Ondoordacht en slecht voorstel van Groen Links.

 • Jan Cees Bron

  Wim, een platteland zonder burgers heeft natuurlijk allerlei nadelen maar voor zowel boeren als natuurontwikkeling biedt het wel de nodige ruimte. Nederland is echter een netwerk van kleine en middelgrote steden - wat duurzame ontwikkeling van landbouw en natuur lastig te organiseren maakt?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.