Home

Nieuws 1251 x bekeken laatste update:8 aug 2014

ABN: Rusland belangrijke afzetmarkt EU

Moskou – Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor landbouwproducten uit de EU, concludeert econoom Frank Rijkers van ABN Amro in een analyse van de gevolgen van Russische sancties. In 2013 was Rusland goed voor 10 procent van de export uit de EU. Alléén de VS was met 13 procent van het totaal een grotere afzetbestemming. Rusland maakte 2 procent van de Nederlandse agrarische export uit.
Volgens de CBS-cijfers die Rijkers gebruikt, is de export van landbouwproducten vanuit Nederland naar Rusland de laatste 10 jaar met 139 procent toegenomen. Van de totale Nederlandse goederenuitvoer was 20 procent afkomstig uit de sector. Daarnaast komt nog een groot gedeelte, circa 20 procent, van de overige sector voor rekening van sectorgerelateerde machines en materieel.
Voor Rusland is de EU hofleverancier. Ruim 42 procent van alle geïmporteerde voedingsmiddelen in Rusland komen uit de EU. De impact op de voedselvoorziening is dus groot, aldus ABN Amro, terwijl een hoge landbouwfunctionaris in Rusland eerder het tegenovergestelde beweerde. De VS, waarvoor een algehele importban op landbouwproducten is afgekondigd, is goed voor circa 4 procent van de Russische agrarische importen.
In de eerste 5 maanden van 2014 is de export van landbouwproducten naar Rusland circa 12 procent teruggelopen. Ten opzichte van de gemiddelde exporten in de laatste vijf jaar betreft het een daling van 7 procent. Voornaamste reden was de gedaalde waarde van de roebel, die producten uit de Eurozone voor Russische afnemers relatief duurder maakte.
Zuivel is goed voor 19 procent van de Nederlandse agrarische exporten naar Rusland, AGF is goed voor 13 procent en bloemen en planten 18 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.