Home

Nieuws 785 x bekeken

Vroege fritesaardappelen ontwikkelen zich vlot

Kruishoutem / Dronten - Waar de vroege aardappelen vorig jaar duidelijk achterbleven qua groei doen ze het dit seizoen juist goed.

Dat blijkt uit proefrooiingen in binnen- en buitenland. In België vertoonde Première in de eerste week van juli ten opzichte van voorgaande jaren een groeivoorsprong van 4 ton/hectare. Dat bleek bij de jongste rooiproef op praktijkpercelen van het Vlaamse proefcentrum voor de aardappelteelt PCA. Dit is volgens de berichtgeving duidelijk te danken aan eerder dan gebruikelijk planten, circa tien dagen. Omgerekend naar het aantal groeidagen is de winst qua (voorlopige) opbrengst minder groot, tussen 1 en 2 ton/hectare.

Ook volgens proefrooiingen van Aviko Potato ontwikkelt Première zich goed. In de eerste week van juli had Première een bruto-opbrengst van 57 ton/hectare. Dat was bij de erg vroege start met proefrooien in de tweede week van juni nog 30 ton bruto, maar veertien dagen later al 43 ton. Voor de tijd van het jaar is dat veel. De grofte van de aardappelen is pittig, bij de laatste proef lag het percentage 50+ al op 75 procent. Slechts 5 procent kwam onder 40 mm. Première scoorde een onderwatergewicht van 391.

Of registreer je om te kunnen reageren.