AlgemeenNieuws

Vion wil eind volgend jaar positief bedrijfsresultaat

Boxtel – Vion hoopt eind volgend jaar een positief bedrijfsresultaat te realiseren. Dat heeft topman Michiel Herkemij van het vleesconcern volgens diverse bronnen gezegd tijdens een bijeenkomst voor leveranciers en ketenpartners.

Herkemij zei dat Vion schuldenvrij is en de herstructurering die nodig is wel uit de kasstroom te kunnen betalen, al hoopt hij dat de banken met €100 miljoen over de brug komen.

Herkemij zei dat leveranciers niet bang hoeven zijn dat aan de relatief korte uitbetalingstermijn een einde komt. Hierover werden diverse vragen gesteld. Herkemij noemde naar aanleiding van een analyse over de financiële positie van Vion in Boerderij Vandaag het risico van een ‘bankrun’ bij negatieve publiciteit, maar zei vooralsnog niet voor het wegblijven van leveranciers te vrezen, omdat de analyse niet op feiten gebaseerd zou zijn.

Herkemij, eerder onder meer actief bij FrieslandCampina, Heineken en Douwe Egberts, wil volgens de bronnen een bescheidener Vion met meer aandacht voor consument en retail. Dat betekent dat het bedrijf meer marktgericht wil produceren.  Van een beleid op merkvlees is vooralsnog geen sprake, zei Herkemij tegen zijn gehoor. Eerst moet het bedrijf wat de Amsterdammer betreft aan de basis meer efficiënt produceren.

Daarbij wordt niet alleen de ‘hardware’, de slachterijen zelf, onder handen genomen, maar ook vooral de wijze van boekhouden overal gelijk getrokken en communicatie tussen Vion-mensen verbeterd.  Herkemij herhaalde zijn eerdere verklaring dat Vion te veel een ‘federatie van bedrijven’ is, in plaats van één bedrijf. In Duitsland wordt naar verluidt toegewerkt naar minder locaties.

Vakbond FNV Bondgenoten maakte woensdag bekend dat een reorganisatie van Vion de komende jaren mogelijk honderden banen in Nederland kost. FNV-bestuurder John Klijn rekent erop dat het bedrijf een of twee Nederlandse vestigingen zal sluiten om kosten te besparen. Klijn baseert zich op een brief die Vion aan leveranciers stuurde en waarin staat dat het bedrijf de komende twee jaar circa €100 miljoen aan kostenbesparingen en efficiëntieverbetering wil realiseren.

Vion doet donderdag zijn nieuwe strategie in meer detail uit de doeken voor de pers.

Beheer
WP Admin