Home

Nieuws 3157 x bekeken 2 reactieslaatste update:3 jul 2014

Vion Encebe meldt terughaalactie niet

Den Haag - Het vleesverwerkend bedrijf Vion Encebe heeft verzuimd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melding te maken van het terughalen van droge worst, waarin een te hoog gehalte aan listeriabacteriën zat.

Dat meldt het bedrijf in reactie op een brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer. Dijksma meldt in de brief dat het bedrijf een product niet heeft terug gehaald, en daarvan geen melding heeft gemaakt.

Vion Encebe meldt dat de overtreding is beboet met een bedrag van €1.050. De NVWA heeft een herinspectie op het bedrijf uitgevoerd, zegt een woordvoerder van Encebe Vion.

De overtreding kwam aan het licht bij een reguliere administratieve doorlichting (audit) op het bedrijf door de NVWA. Dijksma meldt dat los van de audit bij Vion Encebe ook is gekeken naar de manier waarop het bedrijf handelt met bedorven vlees en de houdbaarheidsdata. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Eerder was gebleken dat in 2012 bij Vion Encebe gangbare ham als biologisch product op de markt was gebracht. Daarvoor is het bedrijf bestraft door het controleorgaan voor de biologische sector, Skal. Uit nader onderzoek is gebleken dat die fout bij Vion Encebe een incident was.

Dijksma meldt verder dat het slachterijbedrijf Van Hattem in totaal bijna 16.000 ton vlees heeft moeten terugroepen. Aanvankelijk ging de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ervan uit dat de terughaalactie betrekking had op 28.000 ton vlees.

Het vlees is geleverd aan 512 afnemers. Daarvan zijn er drie vrijgesteld van de terughaalactie, omdat ze precies konden traceren waar de producten van Van Hattem vandaan kwamen en waar ze waren terechtgekomen en dat daarbij was voldaan aan alle eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Van Hattem mag sinds 9 april weer slachten, onder verscherpt NVWA-toezicht.

Laatste reacties

  • Jan van het Zand

    Lekker zo'n schreeuwende kop boven het artikel. Leest zo heerlijk weg. De auteur kan zo bij de Telegraaf of bij Panorama of bij de Sun in dienst gaan. Maar de vlag dekt de lading absoluut niet.
    De Boerderij is hiermee op het verkeerde pad.

  • drikhend

    Beste PAREL IN MIJN OGEN IS DE ONDERGANG VAN VION INGEZET . HET IS EEN KWESTIE VAN TIJD .

Of registreer je om te kunnen reageren.