AlgemeenNieuws

Veevoerkringloop voor alle sectoren gesloten in 2015

Doetinchem – Per 1 januari 2015 komt er een nieuw kwaliteitssysteem voor alle diervoerders in alle sectoren en een nieuw keurmerk voor alle leveranciers van krachtvoer, ruwvoer en bijproducten. Dat zegt Johan Schuttert, voorzitter van Trustfeed.

De nieuwe organisatie heet Securefeed. De huidige kwaliteitssystemen voor mengvoer (Trustfeed) en ruwvoer (Hisfa) gaan hierin op. De zuivelindustrie is de drijvende kracht achter het nieuwe keurmerk en wil met de nieuwe organisatie snel meer kwaliteit van de voersector door kringlopen verder te sluiten. Zij wil nieuwe bovenwettelijke eisen stellen aan al het veevoer omwille van de voedselveiligheid. Vanaf 1 januari 2015 mogen melkveehouders alleen nog veevoer inkopen van de gecertificeerde leveranciers. Aanleiding is de vervuiling van mengvoer met de giftige stof aflatoxine in 2013. Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina: “De furazolidon-besmetting onderstreept hoe belangrijk de komst van dit nieuwe keurmerk is. Toelatingseisen en handhaving zijn van groot belang.”

Aanvankelijk hield de vleesverwerkende industrie zich nog afzijdig van het nieuwe kwaliteitssysteem in oprichting voor veevoer. De furazolidon-affaire brengt daar nu verandering in, merkt Schuttert. “Iedereen ziet wat er gebeurt. Ik merk interesse vanuit de kalver-, varkens en pluimveeverwerkende industrie. Ik ga er van uit dat alle sectoren mee gaan doen per 1 januari 2015.”

Om alle toeleveranciers van krachtvoer, ruwvoer en bijproducten voor 1 januari 2015 gecertificeerd te krijgen, zal niet lukken maar wel later in 2015, verwacht Schuttert. 95 procent van de mengvoerbedrijven zijn gecertificeerd volgens de normen van Trustfeed en de helft van ruwvoerbedrijven.

Binnen enkele weken wordt de nieuwe directie van Securefeed bekend gemaakt. Vanaf september kunnen voerleveranciers zich aanmelden voor certificering. Volgens Schuttert wordt het voer van gecertificeerde bedrijven niet duurder voor boeren. Een deel van de voerleveranciers zal wellicht niet aan de certificering kunnen voldoen.

Beheer
WP Admin