Home

Nieuws 5460 x bekeken 17 reacties

Veevoerkringloop voor alle sectoren gesloten in 2015

Doetinchem - Per 1 januari 2015 komt er een nieuw kwaliteitssysteem voor alle diervoerders in alle sectoren en een nieuw keurmerk voor alle leveranciers van krachtvoer, ruwvoer en bijproducten. Dat zegt Johan Schuttert, voorzitter van Trustfeed.

De nieuwe organisatie heet Securefeed. De huidige kwaliteitssystemen voor mengvoer (Trustfeed) en ruwvoer (Hisfa) gaan hierin op. De zuivelindustrie is de drijvende kracht achter het nieuwe keurmerk en wil met de nieuwe organisatie snel meer kwaliteit van de voersector door kringlopen verder te sluiten. Zij wil nieuwe bovenwettelijke eisen stellen aan al het veevoer omwille van de voedselveiligheid. Vanaf 1 januari 2015 mogen melkveehouders alleen nog veevoer inkopen van de gecertificeerde leveranciers. Aanleiding is de vervuiling van mengvoer met de giftige stof aflatoxine in 2013. Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina: "De furazolidon-besmetting onderstreept hoe belangrijk de komst van dit nieuwe keurmerk is. Toelatingseisen en handhaving zijn van groot belang."

Aanvankelijk hield de vleesverwerkende industrie zich nog afzijdig van het nieuwe kwaliteitssysteem in oprichting voor veevoer. De furazolidon-affaire brengt daar nu verandering in, merkt Schuttert. "Iedereen ziet wat er gebeurt. Ik merk interesse vanuit de kalver-, varkens en pluimveeverwerkende industrie. Ik ga er van uit dat alle sectoren mee gaan doen per 1 januari 2015."

Om alle toeleveranciers van krachtvoer, ruwvoer en bijproducten voor 1 januari 2015 gecertificeerd te krijgen, zal niet lukken maar wel later in 2015, verwacht Schuttert. 95 procent van de mengvoerbedrijven zijn gecertificeerd volgens de normen van Trustfeed en de helft van ruwvoerbedrijven.

Binnen enkele weken wordt de nieuwe directie van Securefeed bekend gemaakt. Vanaf september kunnen voerleveranciers zich aanmelden voor certificering. Volgens Schuttert wordt het voer van gecertificeerde bedrijven niet duurder voor boeren. Een deel van de voerleveranciers zal wellicht niet aan de certificering kunnen voldoen.

Laatste reacties

 • joannes

  Ja, Ja, de goedkoopste manier om geld te verdienen! Certificering en Auditing! Het enigste wat je nodig hebt is een leger aan ¨opgeleide¨ controleurs, die in een auto rondrijden van die ene naar die andere met een checklist en ¨statistisch onbelangrijk en blijkbaar onvoldoende¨ monsters die natuurlijk altijd goed zijn. Het is de zoveelste belasting! Diegene die in de fout gaat, moet persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden met gevangenis straf ingeval malversaties! Dan heeft de auditor weinig meer te doen!

 • Elevage

  juist joannes, dat was ook mijn eerste gedachte na het lezen van dit zwets verhaal.
  Er is een Trustfeed, dat werkt niet zoals er van verwacht mag worden, en wat gaan we dan doen.............. we strijken het geld op en gaan gewoon weer een nieuwe fried-air.com opzetten. Zonde van je geld en de tijd want ze komen toch niet na wat ze voorstaan!!

 • koeboertje

  Hebben jullie dan een andere idee om eens een einde te maken met dit soort malafiede bedrijven die onze kwetsbare positie van levensmiddelen producent telkens weer enorme schade weten toe te brengen ?

 • massy

  Doe gewoon je werk eens goed en controleer het geen wat er gecontroleerd moet worden niet meer en niet minder want de kosten kommen weer bij de veehouderij terecht of de voerboeren rekenen het wel door want dat is zo gemakkelijk.

 • gertke

  wie betaald het nieuwe logo?

 • Mozes

  In de melkveehouderij moeten alle veevoerleveranciers een verzekering hebben van 50 miljoen euro. Tot mijn verbazing hoeft dit niet in andere veesectoren.
  De kracht van een dergelijke verzekering is dat het een preventieve werking heeft. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een verzekering van 50 miljoen krijg je niet zomaar. Zeker een lege of half lege BV niet. Er zal een flink eigen risico aan vast zitten waar mogelijk eerst een bankgarantie voor gegeven moet worden of waar men met het privé-vermogen voor aansprakelijk is. De kracht van een verzekering is dat een voerleverancier VOORAF juridisch aansprakelijk wordt gemaakt door de bepalingen in het verzekeringscontract en dat tevens vermogen opeisbaar wordt gemaakt.

  Opvallend in deze is dat Van Kats wel verontreinigd voer heeft geleverd aan kalverhouders en varkenshouders maar bij zijn eigen melkveebedrijf wat onder de verzekering valt is geen spoor gevonden. Zie hier het effect van een verzekering.

  De nieuwe organisatie wordt niet opgericht door de veevoersector maar door de zuivel waar andere sectoren zich bij aan kunnen sluiten. De regels worden dan ook niet door de veevoerbedrijven vastgesteld maar door de verwerkende bedrijven zoals zuivelbedrijven en slachterijen.
  Ik vermoed dat met de nieuwe organisatie een verzekering van 50 miljoen voor alle sectoren verplicht wordt.

 • Mozes

  Punt van aandacht is dat de huidige verzekering vooral is ingesteld om schade aan de zuivelcoöperatie te vergoeden. Het is belangrijk dat onder de nieuwe organisatie de verzekering zo wordt opgesteld dat ook schade aan de primaire producent wordt vergoed. Hier moet LTO achteraan.

 • johannesspook

  Dat is wel goed zaak,dat is bedrijfs eigen risico verzekering en deze voorprijs gaat natuurlijk weer omhoog,toch?

 • Fermer

  Het is met Trustfeed en zal met Securefeed wel net zo gaan als met al dat concept-denken en toegevoegde waardes, dat als het werkt het iedereen geld opleverd en de boer hopelijk de meerkosten vergoed krijgt, maar als het niet werkt de boer het gelag betaald. Ik begrijp dat nu ook bij Trustfeed de boeren in de kou staan qua verzekering. LTO hoe kon dit gebeuren? Boeren verplichten tot iets en vervolgens daarmee op kosten jagen, maar kennelijk geen enkele garantie of verzekering bij schade. De verzekeringspremie zal uit de brokprijs moeten komen en hoe kan dan een zuivel¨verwerker verzekerd zijn, zonder ooit premie te betalen en eigenlijk helemaal geen binding hebbende met een voerleverancier.
  @Koeboertje, het had goed kunnen werken als elke voerleverancier volledig aansprakelijk gesteld kon worden door ALLE gedupeerde voor alle geleden schade afkomstig uit hun gecertificeerde productie. Trustfeed had dus geen enkele meerwaarde en was een wassen neus. Bij Securefeed moet dat dus anders, maar ik vrees het ergste.

 • mt

  Precies net als bij qll het geval was prutsers.

 • Boer van der Pluim

  Zeg betweters, konden jullie in 1 keer fietsen?
  Het is nu toch wel duidelijk dat er zonder strenge regels gerotzooid wordt met het voer! Onze melk moet van onberispelijke kwaliteit zijn als we een goede prijs willen maken.
  We moeten een streng systeem opzetten; en het strafrechtelijke deel moet de overheid doen.
  Securefeed succes!!

 • jeanjean

  Beste mensen,waar maken jullie je toch druk over???De drijfveer van dit alles is de handel om maar zo'n groot mogelijke marge te maken.De Nederlandse groothandelaren in granen hebben schijnbaar niet door,dat het goedkoopste graan VOOR HUN,rommel is voor de veehouder.Als de graanteler rotzooi levert (b.v. door weersomstandigheden) dan wordt deze rotzooi op zogenaam europese norm gebracht door bijmengen,maar vergeet niet dat de aflatoxine er wel inblijft Ten slotte of het controle systeem nou TRUSTFEED of SECUREFEED heet dat veranderd helemaal niks aan de situatie.EEN DING IS ZEKER DAT AAN ROMMEL VEEL MEER WORD VERDIEND ALS AAN 'N GOED PRODUCT

 • w v gemert

  Er blijven bandieten in alle sectoren, ook als er zware sancties op staan. Een BV-tje op de fles ,de boer de pineut en de wereld draait gewoon door. Zonder waarborg fonds van de mengvoer industrie gaan we van incident naar incident om geldelijk gewin van een of twee individuen (bandieten) Voerkringloop weer een nieuwe rage/kretologie alleen voor Nederlandse afnemers van die grote internationale werkende mengvoerproducenten. Indien dat gaat gebeuren dus niet voor Belgische/Poolse/Deense/Duitse/enz. voer afnemers dan vliegt mijn Nederlandse leverancier er uit!!!!!!!!!

 • fred10marg

  is trusfeed bang voor de schadeclaim
  bij van kats valt niks meer te halen, zeker nu die geen certificering meer heeft
  de kwaliteitsbewakers hebben gefaald maar zij zijn wel aansprakelijk voor hun handelen (rommel door laten gaan voor veevoer)
  nieuw kwaliteitssysteem en trusfeed op de fles

 • wvb

  Mag ik mijn balen kuilgras ook niet meer rechtstreeks aan mijn buurman verkopen? Moet ik dat via een handelaar doen die ook niet voor niets kan werken dus kostprijs verhogend zonder dat het voer een meerwaarde krijgt?Wie het weet mag het zeggen.

 • vandenbrandcv1

  ze draaien allemaal om de hete brij heen, met weer een nieuw KWALITEITSSYSTEEM. gewoon betalen bij schade aan een ander toegebracht. en verder niet zeuren. niet de boer het gelach laten ophoesten. eerlijk en een grote jongen zijn en blijven.

 • Mozes

  @Vandenbrabdcv1 #16, welke zekerheid heb je dat schade betaalt wordt als een voerleverancier werkt vanuit een vrijwel lege BV?
  Toen de MPA-vervuiling ontdekt werd bleek de leverancier te werken vanuit een lege BV en was failliet. Ook Van Kats werkt vanuit meerdere BV's. Om schadevergoeding veilig te stellen moet er een verzekering zijn en moet vermogen van de leverancier VOORAF juridisch opeisbaar gemaakt worden.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.