Home

Nieuws 3404 x bekeken 5 reacties

Steeds meer dieseldiefstal

Den Bosch – In de provincie Noord-Brabant wordt steeds meer aangifte gedaan van dieseldiefstal. Boeren, loonwerkers en transporteurs zijn het vaakst slachtoffer.

Volgens brancheorganisatie voor loonwerkers Cumela is het beeld landelijk door te trekken en kunnen loonwerkers en grondverzetsbedrijven alleen al dit jaar ruim 1 miljoen liter kwijtraken aan criminelen.
Volgens de politie is in de regio West- en Midden-Brabant werd vorig jaar 76 keer aangifte gedaan van dieseldiefstal. Dit jaar gebeurde dat al zeventig keer. Volgens Michiel Pouwels van Cumela is er geen reden aan te nemen dat diefstal van diesel in andere regio's minder voorkomt. Gemiddeld wordt per diefstal 2.500 liter gestolen. De verzekering dekt brandstofdiefstal en eventueel voortkomende milieuschade niet.
Eerder vreesde Cumela dat het volume gestolen diesel zou toenemen van 800.000 liter in 2013 naar 900.000 liter dit jaar, maar Pouwels denkt dat de grens van 1 miljoen wordt overschreden. In 2012 bedroeg de diefstal nog 675.000 liter. Deels heeft de toename te maken met het verdwijnen van rode diesel, die 'agrarische diesel' makkelijker verhandelbaar maakt. De politie noemt echter ook andere oorzaken.
Zo zouden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs vaak zonder tankpas rijden en gestolen diesel kopen en het verschil in hun zak te steken. Ook wordt naar verluidt veel diesel, maar ook onderdelen als pompen meegenomen voor gebruik in generatoren van hennepkwekerijen en XTC-labs. De politie denkt vanwege de vondst van steeds meer illegaal gedumpt chemisch afval dat XTC-productie toeneemt.
Volgens onderzoek van Cumela vindt driekwart van de diefstallen buiten het eigen terrein plaats, bijvoorbeeld op de plaats waar werkzaamheden worden verricht. Dat nog een kwart op eigen terrein plaatsvindt, is volgens Pouwels wel opmerkelijk. "Het betreft hier ook vaak grotere volumes die uit tanks wordt meegenomen, zoals 5.000 of 10.000 liter."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  de grootste dief is voor mij toch nog steeds de overheid, tel maar op accijnzen, btw en belastingen, en dit meestal alleen maar om de niet productieve mens tevreden te houden

 • Seizoenskrediet

  Ik heb heb een idee, laten we de brandstof voor de agrarische sector een kleurtje geven, rood ofzo, dit maakt deze brandstof een stuk minder interessant voor het dievengilde. Als de staat daarbij de accijns voor een deel weg laat vallen dan wordt deze brandstof nog minder interessant en heeft agrarisch Nederland meteen een eerlijke concurrentiepositie ten opzichte van de rest van de Europese landen. Als we de opslagtanks vervolgens onder de grond plaatsen dan vallen ze een stuk minder op en heeft het bacterieleven vanwege de gelijkmatigere en lagere temperatuur ook minder vat op de brandstof.
  De mensen waren vroeger helemaal zo gek nog niet, de huidige massa's inhalige Nederlandse ambtenaren helaas wel.

 • Jan van het Zand

  Uiteraard zijn we heden niet blij met de betoonde vrijgevigheid van onze overheid in de afgelopen 30 jaar en het daardoor maar blijven oplopen van de belastingen, en het verzinnen van steeds meer nieuwe belastingen.
  Maar dat is geen vrijbrief voor diefstal van diesel. Diefstal is en blijft een criminele handeling. Nog erger wordt het als de diefstal leidt tot concurrentievervalsing tussen vrachtvervoerders. Helemaal erg wordt het als de diesel wordt benut voor energie-opwekking ten behoeve van drugsproductie.
  Het zou de NL-overheid sieren als zij de rode diesel weer invoeren. Elke mens maakt fouten. En de NL-overheid bestaat ook uit mensen, die fouten kunnen maken. In deze heeft de opheffing van rode diesel grotere gevolgen gehad dan de overheid had kunnen voorzien. Dwaal niet langer politici in Den Haag en wis deze fout weg. Hoe eerder hoe beter voor onze samenleving.

 • dorus

  Een oud Nederlands spreekwoord luid ,
  Als het kalf verdronken is dempt men de put.
  De regering met haar tobbende amtenaren wachten echt eerst tot er iets naar de kloten is voordat men afdoende maatregelen neemt,
  Kijk ook maar naar de boodschappen halende en tankende Nederlanders in onze buurlanden.
  Onze grote roergangers wachten lieve tot er weer een bedrijfstak naar de kloten is zodat er weer een onderzoekscommissie aangesteld kan worden die gaat uitzoeken hoe het nu toch zover gekomen is.
  Eén voordeel is daaarbij wel te halen, diezelfde top amtenaren kunnen daar dan weer in plaats nemen zodat ze weer een mooi declaratie potje kunnen aanboren c.q. leegtrekken.

  Ja mensen, op zulke posities is het erg makkelijk je eigen zakken te vullen met andemans geld.

 • veldzicht

  Met de EU zou er toch een gelijk speelveld komen met voor alle landen dezelfde lasten en voorwaarden zodat er geen oneerlijke concurrentie zou zijn??ik kan er weinig van merken,het enigste waar de overheid goed in is, is zowel de consument als producent tot de laatste cent uitwringen
  met hun belachelijke lasten verhogingen en (milieu)eisen,ik heb ,n kennis in zowel Frankrijk als Denemarken, het gaat daar heel wat gemoedelijker aan toe als dat door controleurs vergeven Nederland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.