AlgemeenNieuws

RvS: bedrijf niet begrenzen met NGE-norm

Bladel – Gemeenten en provincies mogen geen NGE-norm hanteren om veehouderijbedrijven te begrenzen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Een veehouderij uit het Brabantse Hoogeloon mocht van de gemeente Bladel zijn bedrijf volgens het bestemmingsplan niet verder uitbreiden dan tot 300 NGE (Nederlandse grootte-eenheid). Hij legde deze norm voor aan de Raad van State (RvS). De afdeling bestuursrecht van de RvS oordeelde dat de NGE-norm niet kan worden gebruikt in ruimtelijke-ordeningsbeleid (RO), omdat het een economische norm is en geen RO-instrument. Daarbij meende de RvS dat de NGE-norm een verouderde norm is die niet meer wordt geactualiseerd. De Raad vindt uitbreiding van een veehouderij beoordeeld moet worden op basis van de milieueffecten en op omvang. De veehouder die de zaak aanhangig maakte, heeft zowel melkvee als varkens.

Volgens de advocaat van de veehouder Johan van Groningen heeft de uitspraak grote consequenties voor het ruimtelijke-ordeningsbeleid van veel gemeenten en provincies. Veehouders die juridische procedures hebben lopen tegen hun gemeenten of provincie omdat zij hun bedrijf willen uitbreiden, maar dit niet mogen op basis van een NGE-norm, kunnen deze uitspraak van de rechter benutten. Van Groningen: “Meerdere Brabantse gemeentes hanteren de NGE-norm bij het beoordelen van vergunningsaanvragen voor bedrijfsuitbreiding. Dat mag dus niet van de rechter.”

Er zijn wel alternatieven voor de gemeentes, aldus Van Groningen. Hij noemt geur- en ammoniakbeleid en bedrijfsoppervlakte. De uitspraak is definitief.

Beheer
WP Admin