Home

Nieuws 5401 x bekeken 62 reacties

Rutte dreigt Rusland met sancties

Den Haag - Rusland moet zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Wanneer de Russen daar niet of onvoldoende in slagen, liggen "alle politieke, economische en financiële opties op tafel". Dat zei premier Mark Rutte tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer.

De Nederlandse agrarische export naar Rusland is circa €1,5 miljard waard.
Dezelfde maatregelen gelden ook als bevestigd wordt wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig, aldus de eerste minister. Rutte is er 'absoluut van overtuigd dat Europa hier schouder aan schouder staat'. Nog voor het vermoedelijke neerschieten van Malaysia Airlines MH17 koos de VS al voor zwaardere sancties voor Rusland. Het Verenigd Koninkrijk zei maandag bij EU-lidstaten aan te dringen op zwaardere sancties tegen Rusland.
De import uit Rusland bedroeg vorig jaar €20,6 miljard, waarvan het overgrote deel bestond uit olie en gas. De waarde van de uitvoer bedroeg in 2013 6,9 miljard euro. De agrarische export breed gedefinieerd maakte 22 procent van uit. De zuivelexport groeide in 2013 van €187 miljoen naar bijna €301 miljoen terwijl €183 miljoen aan groente en fruit en meer dan €250 miljoen aan bloemen en potplanten. Bepaalde producten, zoals varkensvlees, worden door Rusland geweerd.
Vorig jaar verkochten bijna vierduizend Nederlandse bedrijven goederen aan Rusland. Daarvan is 40 procent een groothandelsonderneming. Hoewel het om grote aantallen gaat, behoort Rusland niet tot de 10 belangrijkste handelspartners van Nederland. Nederland is in het verleden niettemin huiverig geweest voor het instellen van sancties tegen Rusland, waarmee het de laatste jaren diverse kleine conflictjes uitvocht.
Op maandag verklaarde de Russische president Vladimir Poetin alles te zullen doen om de berging van de 298 lichamen van inzittenden van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne veilig te stellen. Tegelijk erkent Rusland geen schuld maar vraagt het de VS om bewijs van raketactiviteit langs de route van de vlucht.

Laatste reacties

 • koestal

  Wat Poetin zegt en wat hij doet zijn 2 verschillende dingen !

 • agratax2

  Dat dit ongeval nodig is geweest om ons in West Europa te laten inzien dat onze Midden en Noord Europese broeders maanden geleden al het gelijk aan hun kant hadden toen ze ons waarschuwden voor Poetin zijn dubbele agenda en zijn gespleten tong waar hij mee spreekt. Dat alle nog mogelijke te nemen maatregelen ons geld gaan kosten moet duidelijk zijn. Heeft ons afwachten en toezien donderdag niet tol geeist die zwaarder is dan welk economische 'verlies' Zo door gaan is leuk voor de handel maar geeft Poetin meer en meer het idee dat hij heer en meester is in Europa en hij daarmee sterker is dan al zijn voorgangers (Napoleon, Hitler of de in 1917 vermoorde voorgangers).

 • haam

  wk 2018 maar eens een keer zonder de nr 2 van 2010 en de nr 3 van 2014 geeft een veel groter gezichts verlies voor rusland dan dan welke economische maatregel ook

 • blondie10

  Het indoctrineren via de Westerse staatsomroepen lijkt geen grenzen te kennen.
  Er is echter maar één relevante vraag: WIE stuurde, op het allerlaatste moment, deze MH17 300 km noordelijker precies over dit oorlogsgebied?

 • koestal

  De luchtvaart maatschappijen laten zich leiden door energiebesparing en nemen daarom de kortste route,er is een prijzenslag aan de gang tussen de luchtvaartmaatschappijen en dat escaleert nu met deze ramp

 • info36

  Wat een rare laatste 2 reacties. Deze lui sporen niet.

 • c.putten

  dus wij varkenshouders die al veel verlies lijden door de boycot van rusland moeten nu te horen krijgen dat de grens dicht word gegooid door europa zelf ,maw exit rusland voor de komende 5 jaren?

 • koestal

  c.putten 1@ ,kan ook voor melkveehouders gelden ,als de kaasexport naar Rusland stil komt te liggen

 • info36

  Handel gaat kennelijk voor menselijke normen en waarden? Jullie zouden net zo goed wapenhandelaren kunnen worden. Zijn ook meestal Nederlanders.

 • Fermer

  Laat Rutte maar beginnen de postbusfirma van de wapenleverancier, vriend van Poetin, aan de zuid-as bij Amsterdam te sluiten. Of geeft hij wel om die minimale belastinginkomsten en mogen de boeren het grote offer voor de buhne maken?

 • petit

  beter niet oordelen en gewoon meeleven met slachtoffers van deze ramp.......

 • farmerbn

  Je kunt Rusland ook pijn doen door géén olie en gas te kopen. Onze pijn wordt dan meteen ook verdeelt over de héle bevolking ipv over sommige ondernemers. Dus wel aan hen verkopen maar niet van hen kopen. Dat is ook gunstig voor het handeloverschot.

 • Mels

  @info36,Ondanks de vreemde formulering zit er wel een grote kern van waarheid in de reacties. Waarom vloog Malaysia Airlines in vredesnaam over dit gebied terwijl de rest al lang en breed de inderdaad duurdere omweg gekozen had en heeft. Ik wil de schuld ZEKER NIET bij de Airline leggen maar het is wel een beetje de kat op het spek binden. De schuld ligt voor 100% bij de leverancier en afvuurder van de raket. ALS, een hele duidelijke als, de narcistische Poetin dit wapentuig geleverd heeft en ALS dat daadwerkelijk ook is afgevuurd door door zijn leger getrainde militairen dan zijn de grootste excuses te klein en de grootste sancties, mits die degene treffen die getroffen moeten worden, te klein. Waarschijnlijk loopt het ondanks alle ellende met een sisser af voor Poetin en de zijne en dat komt simpelweg omdat Nederland het zich niet kan veroorloven om straffe maatregelen te nemen. Het gas in Slochteren is immers bijna op en waar ga jullie dat vandaan halen als Rutte de kraan aan Nederlandse kant dichtdraait?

 • blondie10

  Het komt de landen die een einde willen maken aan de alleenheerschappij van de petro-dollar ( Irak, Libië, Rusland) duur te staan. Val dollar = bankroet Amerika. Laatste stuiptrekkingen van een wereldmacht en de VN en EU laten zich steeds weer voor dit karretje spannen. Ook WIJ moeten in het gareel, WIJ, de grootste EU-vriend van Rusland.
  #info36: ga maar lekker doorslapen.

 • Jan Veltkamp

  Dat ik niet geschikt ben voor de politiek mag duidelijk zijn maar ik snap er niks meer van. Tijdens de opstand in Kiev is Rusland duidelijk te verstaan gegeven dat ze zich nergens mee mochten bemoeien. Nu ineens wordt gedreigd tegen Rusland dat ze zich er juist niet genoeg mee bemoeien en meer moeten doen.
  Afgelopen zondag verklaarde Rutten dat de lijken zo snel mogelijk geborgen moeten worden omdat ze meer dan 2 dagen buiten liggen te ontbinden. In dat zelfde journaal verklaart Timmermans dat de lichamen moeten blijven liggen totdat er onderzoeksteams zijn.
  Dan zegt Timmermans dat hij naar de rampplek gaat om er voor te zorgen dat de onderzoekers toegang krijgen maar hij komt niet verder dan een bezoekje aan het korrupte zooitje in Kiev en vertrekt dan naar VS. Alsof die daar ook maar iets in te brengen hebben.
  Ik vind al deze tegenstrijdigheden symbolisch voor het zooitje dan zich regering van NL noemt. Hoop geschreeuw dat niks dan alleen maar meer verdeeldheid en verderf opleverd.

 • Fermer

  @Jan Veltkamp, ik vind je bijzonder geschikt voor de politiek, je ziet het en zegt het.

 • info36

  Blondie 10, jij laat je niet hinderen door enig gebrek aan kennis. Wat een dom gezwets allemaal. Van de meesten trouwens.

 • agratax2

  blondie10. Uit je opmerkingen maak ik op dat je geen Russisch spreekt en leest en nog nooit de wlgelijke propaganda van Poetin zijn staats TV en gesensureerde kranten tot je hebt genomen. Wat wie via onze media te zien krijgen als shots uit van Russische staat TV zijn echt niet bewerkt door Den Haag of Hilversum. Ze zijn real time verslagen. Hoe we het ook wenden of keren de zgn. Oekrainse leider in het Oosten zijn Russische agenten die we ookal in Grosnye en Georgie hebben zijn werken voor Poetin. Zelfs bij de coupe ten tijde van Jeltsin waren ze aanwezig en behoren dan ook tot de vriendenclub van Poetin zolang ze ten dienste van hem staan

 • pinkeltje

  Hoe zou Poetin zich hebben opgesteld als er een Russisch toestel zou zijn neergeschoten? Zou hij dan ook vinden dat het een Oekrainsche kwestie is en dat de autoriteiten het daar ter plaatse maar op moeten lossen omdat die tenslotte gaan over het bestuur van het land? Denk dat meneer dan uit een heel ander vaatje zou tappen. Anderzijds, op 3 juli 1988 is er boven de Perzische Golf ook een Iraans burger toestel door Amerikanen uit de lucht geschoten. 274 inzittenden waarvan 66 kinderen. Slachtoffers uit 6 verschillende landen. Daarna gingen we weer vrij snel over tot de orde van de dag. Heeft Amerika nooit duidelijkheid over gegeven.

 • Jan Cees Bron

  Pinkeltje, goede vraag. In 2001 schoot de Oekraïense krijgsmacht per ongeluk een Siberian Airlines toestel neer boven de Zwarte Zee en toen is een Russisch-Oekraïense taakgroep ingesteld om de toedracht uit te zoeken. Omdat veel Israëliërs aan boord waren, is ook dat land toen met experts betrokken geweest.
  De VS hebben volgens mij overigens wel duidelijkheid verschaft over het neerschieten van een Iraans burgertoestel en zelfs compensatie uitbetaald. Formele excuses bleven uit. Bush Sr. zei destijds 'I will never apologize for the United States. I don't care what the facts are... I'm not an apologize-for-America kind of guy.'

 • ohzo

  Velen willen Putin aan het schandblok. Niemand vraagt zich af of Kyiv alles wel zuiver speelt. Een vliegtuig willens en wetens lager lagen vliegen in oorlogsgebied. Voor de provocatie 2 straaljagers meesturen en kijken wat er gebeurt. West Europese onafhankelijke pers? Velen vergeten het begin van de Irak oorlog. Het opdringen van Europese en Ami 'waarden' in de wereld heeft al talloze genociden teweeg gebracht. In oorlog hebben generaals 1 gezamenlijke vijand: de waarheid. Laat de 'leiders' eens een keer om tafel gaan zitten en een oprechte discussie houden. Niet continue die van meester en leerling. Lenin noemde het volk al eens 'useful idiots' Ik wil er niet een van zijn en vertrouw daarom per definitie niet alleen de westerse media en lijders met 'ij'!

 • pinkeltje

  In het geval van het Iraanse toestel was het al snel duidelijk hoe het zat, daar viel ook weinig aan te ontkennen. Er is inderdaad wat schadevergoeding betaald.Verder werd het een beetje afgedaan als een bedrijfsongeval. Overal gaat wel eens wat mis. Dat politiek een vuil spel is dat weten we ook al langer dan vandaag. En vertrouw vooral niet teveel op de politici die zich opstellen alsof ze echt alleen in de weer zijn voor de goede zaak. In dit Oekrainse geval daarom eerst maar eens goed bekijken welke feiten er echt zijn. Een aantal zullen we waarschijnlijk nooit van horen. En niks menselijks is ons vreemd. De vermeende deskundigen rollen over elkaar heen en iedereen heeft overal wel een mening over. Straks nog een hoop achteraf gepraat van als de regering nou zus of als ze zo had gedaan. Journalisten die allerlei vragen stellen waarvan een kind ook het antwoord wel kan bedenken. Zijn net als de politici heel betrokken en meelevend maar uiteindelijk ook alleen maar bezig om nog eens te laten zien hoe belangrijk ze zijn. Neemt niet weg dat het een ernstige kwestie is die alle aandacht verdient. Uiteindelijk willen we allemaal zo snel mogelijk weten wat er werkelijk aan de hand is.

 • gjcamps

  Het is triest wat er gebeurt is maar ook in Oost Ukraine zijn veel onschuldige slachtoffers gevallen. Vrijheid van meningen en keuzes van een gehele regio (4,5 miljoen mensen) om zaken politiek anders te organiseren wordt beantwoord met militair geweld vanuit Kiev.
  Wie wordt er beter van is altijd de vraag, in Ukraine en ook in vele andere landen gaat het alleen om macht en geld. Sancties leveren de onschuldige burger of boer nog meer negatieve gevolgen, het leidt tot niets. Wij kunnen beter afhankelijk zijn van elkaar, Europa koopt Gas en wij verkopen varkensvlees en auto's, iedereen blij.

 • Jan Cees Bron

  GJ Camps,

  Geen gekke gedachte, dat handel op langere termijn vrede bevordert, zeker als het heen handel is die één partij veel meer profijt oplevert dan de ander. Andere theorieën stellen dan weer dat democratieën elkaar niet zo snel zullen aanvallen. De vraag is wel of van vrede nog sprake is., gezien de chaos in Oekraïne.

 • ohzo

  En Kyiv gaat iedereen onder de 50 mobiliseren voor leger duty. Het zal wel niet zijn om de mannen op vakantie te sturen. Gaat nog heel vervelend worden. De vraag blijft dan, hoe kan Kyiv dat betalen? Oh ja, Europa heeft ze net een paar miljard gegeven..

 • pinkeltje

  Dit gaat helaas voorlopig niemand oplossen. Net zo min als we de problemen in het midden oosten op gaan lossen. Met de Israëlische kwestie voorop. Voor de buitenstaander is het simpel. Gewoon ophouden met het geouwehoer en iedereen gewoon aan het werk en zich niet teveel met een ander laten bemoeien. Daar is al gauw iedereen het over eens maar het gaat niet gebeuren. Dat is overigens geen reden om niet te proberen om de situatie te verbeteren maar oplossen is voorlopig onmogelijk. Helaas. Wat dat betreft hebben we het in de westerse wereld nog steeds ongelooflijk goed.Het zou wel handig zijn als we dat zo konden houden.

 • agratax2

  @ohzo. Het doet niet terzake of Kiev het netjes speelt. Het feit dat Rusland (Poetin) geheime agenten laat infiltreren in Oekraine ( een vrij land) om onrust te stoken is een oorlogsdaad. Geen land heeft het recht om ongevraagd met gewapende mensen en met wapens een andere natie binnen te trekken. [stel wij infiltrewren Belgie om Vlaanderen los te maken van Walonie en bij nederland te voegen]. Laten we nu gaan vekvechten over wie erger of corrupter is in dezen. Eerst de Krim annexeren en dan Oost Oekraine opstoken en daarna de rest inclusief Polen, de Baltische staten???? De bewonersw aldaar maken zich al maanden zorgen en vragen ons om actie maar wij laten onze nieuwe EU burgers in dezen in de steek. Misschien dat dit ongeluk met bijna 300 slachtoffers onze ogen opent en ons laat inzien dat wij geld boven menselijke waarden hebben laten prevaleren in dezen.
  @pinkeltje. Het probleem in het Midden Oosten is van een totaal andere orde en heeft van Hamas zijde als doel het werk van Hilter afmaken.

 • agratax2

  Als het goed lees hebben veel schrijvers uit de landbouw hoek liever dat Moskou gewon kan blijven doen wat ze goed dunkt, als zij hun vlees en zuivel maar kunnen blijven leveren. Getuigd niet bepaalt van veel RUGGEGRAAD, geeft alleen aan hoe we hechten aan GELD en daar onze idealen (vrijheid van menigsuiting en wereld vrede) aan op willen offeren. Deze metaliteit is ons in 1940 duur komen te staan.

 • blondie10

  # agratax1: Jij doet ook lekker met het propaganda-offensief mee door alles precies te verdraaien.
  In de Oekraine zat vorig jaar gewoon een democratisch gekozen regering. Het paste niet in het EU/USA-plaatje, maar was wel gewoon democratisch gekozen.
  Hou eens op met die onzin van : ONZE nieuwe EU-burgers, ONZE media

  Dus die oorlogsmisdaden ( al 600 doden) in Gaza zijn er niet mee te vergelijken? Wij hoeven dan ook vast niet voor het Strafhof te verschijnen mocht blijken dat wij daar wapentuig aan geleverd hebben.

  Lekker selectief winkelen.

 • joannes

  @Jan Cees Bron, handel is goed voor vrede tot dat een bevolkings groep er achter komt dat de distributie van de welvaart die die handel genereert wel erg scheef gedistribueerd wordt. Wat ter discussie staat is: wie is de eigenaar van de productie middelen! In Rusland en de Ukraine is dit nog steeds erg ongelijk, onrechtvaardig verdeeld. Het is niet toevallig dat West Oekraine opstaat tegen het Oligargen systeem en het Oosten olv de Russen eea verdedigd.

 • joannes

  @blondie10, heeft juist te veel Russische propaganda gevolgd! Of ze geniet ook van hat unique belasting systeem!

 • blondie10

  #joannes: Mag graag zelf mijn opinie maken door beide propaganda-kampen te beoordelen. Zouden meer Westerlingen moeten doen. Bedoel je met dat unieke belastingssysteem al die duizenden postbussen van rijke Russen op ONZE Zuid-AS?
  Ben ervan overtuigd dat als vorige week die BRIC-landen geen overeenkomst getekend hadden wij nooit over MH17 hadden gepraat!
  http://www.mo.be/analyse/brics-dagen-westen-uit-met-concrete-samenwerking

 • ohzo

  @agratax.. Ehm, mag ik je even herinneren aan het feit dat de CIA direkteur in april in Kyiv is geweest? Vast niet om van het mooie weer te genieten. Mag ik je ook er even aan herinneren dat Europa en USA willens en wetens een gekozen president gewipt hebben, ondanks het feit dat er al vroege verkiezingen waren overeen gekomen. Om maar van het feit te twijgen dat Biden's zoon ( vice president van USA) heel toevallig het grootste olie concern van Ukraine leidt na February. Dit alles na een bezoek van papa Biden. Dit zijn feiten en heeft niets met propaganda van doen.

 • pinkeltje

  Dat met die rijke Russen met duizenden postbussen op onze zuidas kon nog wel eens meevallen. Zitten meer met hun poen in Griekenland (omdat je daar met zwart geld terecht kunt, legaal kunnen ze namelijk al een hele tijd geen geld naar het buitenland brengen, maatregeltje van Poetin), en in Londen. Maar postbussen of niet, dat heeft niks met dit conflict te maken. Bovendien zijn die tegoeden al lang bevroren.

 • ohzo

  @ joannes. Het oligarchen systeem heet een beetje anders in de Westerse wereld. Jp MorganChase, Microsoft, Google, Facebook... In Ukraine heet dat Poroshenko, Kholomorshky, Kosyuk, Ahmetov.

 • Burnetti

  Geld is bron van ongelijkheid, hebzucht, macht, haat en daardoor oorlog.
  Handel drijven met foute regimes is met schone handen deelnemen aan oorlog.

 • Burnetti

  '...De Russische president Vladimir Poetin heeft andere landen gezegd dat zij zich niet moeten mengen in Russische interne zaken Poetin roept verder op tot een tijdelijke wapenstilstand in de Oost-Oekraïense provincie Donetsk, waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte.

  Russische media melden verder dat Poetin vindt dat westerse oproepen tot een staakt-het-vuren niet alleen gericht moet zijn aan de rebellen, maar ook aan het Oekraïense leger. Hij hekelde het instellen van en dreigen met sancties en roept op tot meer dialoog.

  Rusland heeft zich volgens het staatshoofd 'strikt aan de internationale wetgeving en zijn verplichtingen tegenover zijn bondgenoten' gehouden. Poetin zei verder dat Rusland klaar is om 'op gepaste wijze' te reageren als de NAVO zich opdringt aan de Russische grens. (Novum)...'

  Jullie 'zogenoemde' handelspartner dreigt met oorlog!

 • ohzo

  Nadat USA oorlogsschepen naar de Zwarte Zee heeft gestuurd. Juist deze eenzijdige verhalen creeeren een verschrikkelijke atmosfeer, waarvoor je bang kunt zijn. Rusland is geen een of ander apenlandje wat je bedreigen kunt. Wanneer word dit nu eens duidelijk in Europa? Of laten we met de WWIII starten door incompetentie aan alle kanten?

 • blondie10

  B (razilië)
  R (usland)
  I (ndia)
  C ( hina)
  is één BLOK.

  En 'wij' gaan als EU achter de USA en VN staan? Lekker vooruitzicht voor een export-land pur sang.

 • Burnetti

  @blondie10:
  Dat was voordat donderdag 17 juli de wereld net zo veranderde als op 9/11.
  De mondiale opinie is niet meer mét Rusland....

  Werk jij voor een internationale bank die begint met een R?

 • ohzo

  Weet je dat zeker Burnetti? Niet iedereen sjokt achter USA non-sense aan.

 • blondie10

  #burnetti: Denk dat je dat echt totaal verkeerd ziet. Juist vorige week hebben de BRICS ( ook Z-Afrika plus bondgenoten Argentinië, Mexico en Indonesië) een zeer nauwe politieke en economische alliantie ondertekend om via meer macht in de G20, het wereldwijde financiële stelsel te hervormen. Lees de dollar als wereldreservemunt vervangen, lees bankroet USA door het niet meer kunnen financieren van hun hoge schulden.
  Ja, daar werk in voor. Jij ook?

 • joannes

  @ohzo, natuurlijk laat Rusland niet met zich spelen! Zolang die Oligarchen over militaire aktie beslissen lokaal of internationaal, zullen we dit blijven beleven. Voor wat die globale bedrijven: geen mens verplicht je er gebruik van te maken vwb de westerse, vwb die van de Oligarchen: zij dulden geen concurrentie en schrijven zelf de wetten. Ze heffen dus gewoon belasting op , vaak, noodzakelijke levens behoeften.

 • ohzo

  @ joannes.. Libor affaire vergeten? Je hoeft geen zaken te doen met Ahmetov..

 • joannes

  @blondie10, je bent aardig onder de indruk van je BRICS! Dat van die dollar is een groot onzin verhaal. Die munt en haar waarde zegt niets. Natuurlijk is zijn er schulden aldaar, maar er zijn ook mineralen, een opgeleide gemeenschap en een economische dynamiek die overal geimiteerd wordt maar nergens geëvenaard wordt. Hun Nationaal product, veel minder afhankelijk van mineralen dan Rusland, is nog jaren de meest productieve. Met de dreigende stagnatie in Rusland zal dat zeker zo blijven. Dankzij jouw gerespecteerde oligarchen.

 • joannes

  @ohzo, voordat Libor verhaal gaan Banken boeten en is eea uitgezocht. Directeuren ontslagen, boetes voor de banken die direct van de eventuele winst gaan.Wat gaan we met Ahmetov doen? Of eigenlijk niet wij, maar hun eigen burgers. Burgers die voor het merendeel achter gehouden worden in hun potentieel en ambitie. Met lage lonen en gebrek aan infrastrucuur in diensten en service!

 • ohzo

  Klopt, een boete uitschrijven van een paar miljard om de gemoederen te bedaren. Terwijl er honderden miljarden mee verdient zijn. Is de CEO van JP Morgan ontslagen? Het punt is, in Europa heet het ern beetje anders, effect is hetzelfde.

 • ohzo

  Het zal wel niet helemaal de bedoelinh zijn van dit artikel, maar: heb je in Nl nog service als je geen geld hebt.. Het hele senioren debacle staat me nog wat in het geheugen. Wachtlijsten van maanden in het ziekenhuis. Voedselbanken die het voedsel niet aanslepen kunnen. Volgens mij is het allemaal niet zo fraai. Aan beide kanten niet.

 • blondie10

  Ben inderdaad aardig onder de indruk van de mondiale economische machtsverschuivingen van West naar Oost. Hoewel de eindfase van z'n proces in het verleden nogal eens uit de hand wil lopen. Eng. Zie wat er nu gebeurd. Wij, als EU, worden voor het karretje van....gespannen. Jij bent schijnbaar minder onder de indruk of ken je de gevolgen niet. 35% van ons BBP is van deze landen afhankelijk. Regio Rotterdam bijna totaal. Neem aan dat Rutte dat ook beseft, maar als hij mee moet met de US/EU-sancties gaan we hier echt een groot probleem krijgen. En snel. In die dynamische gemeenschap waar jij aan refereert leeft 1/3 van alle kinderen onder de 18 jaar enkel van voedselbonnen. Er zijn nogal wat Derde Wereldlanden waar de kinderen betere vooruitzichten hebben. Hier is het nu nog beter, maar wij hebben dan weer geen schalie-gas en zullen als EU totaal overgeleverd zijn aan.........gas/olieproducenten.

 • info36

  Blondie 10, niet de V.S., maar Rusland zit in economisch zwaar weer.
  En dat is niet van de laatste tijd. Gasprom en andere grote Russische bedrijven moeten in de V.S. geld bijlenen om het hoofd boven water te houden. Je kan de zaken mooi verdraaien maar de V.S. is en blijft in de wereld de allergrootste. Hoe het over 100 jaar is weet niemand maar dan waarschijnlijk nog.
  Overigens is het tenenkrommend hoe verschillende reageren op deze aanslag op een burgervliegtuig.

 • gjcamps

  Ja Info, USA heeft nog steeds het bekende 'Übermensch' gevoel en zal er alles aan doen om dat te behouden. De Eu en Gos landen samen bedreigen hun machtspositie, samen hebben wij namelijk alles, technologie, energie, cultuur, voedsel, ruimte en eengigantische binnenmarkt. Wij hebben geen wapens of schali gas nodig, auto's ook niet en ge producten of hormonenvlees ook niet. Nu heeft de USA het bijna zover, een splitsing in Europa. En wij trappen er gewoon weer in

 • info36

  Raakt weer kant nog wal. Hou je bij de feiten.Of ga emigreren naar Rusland.

 • johannesspook

  Is er geen ooggetuige die deze raket zag afvuren op vliegtuig?

 • gjcamps

  Typische reactie info, USA heeft geen respect voor andere culturen .
  Ik ga niet emigreren maar vanaf morgen wel vakantie in Krim dat gelukkig gespaard is gebleven van militair geweld van een niet gekozen regering.

 • ed12345

  Voor al het geven van meningen vraagt blijkbaar niemand zich af hoe het komt dat de meningen in de oekraiene zo verschillend zijn en hoe het komt dat er zoveel russisch sprekende mensen in de oekraiene wonen .Ik zou jullie aanraden de geschiedenis aldaar te lezen vanaf 1917
  een van de reageerders heeft behoorlijk wat Rusland en Oekraiene ervaring hebben de anderen die alles zo prima weten dat ook?

 • info36

  Ed 12345, laat me niet lachen met Rusland en Oekraine ervaring.
  Het lijkt meer op een radicale uiting. Wat die lieden schrijven is pure onzin.
  Kijk naar de vorige reactie en lees dat eens. Misschien dat je dan iets gaat snappen.

 • ed12345

  info 36 ik ken agratax persoonlijk goed, die heeft Jaren in de oekraiene en rusland gewerkt zodoende wilde ik zonder hem te noemen wel zeggen dat er 'n reageerder bij is met wel degelijk rusland en oekraiene ervaring en lang voor dit noodlottige ongeval hebben we samen vaak over rusland gesproken .Ik ben namelijk zelf al heel wat Jaren in de russische samenleving en natuurlijk landbouw en hun geschiedenis geintreseerd

 • Marco22

  Nu zal duidelijk worden wat voor een eenheid de EU is. Is de EU bereid om sancties is te stellen tegen de Russen. Met de wetenschap dat dat EU-landen zelf ook daar voor moeten bloeden?
  Ik zelf denk dat er ellen lange vergader rondes nodig zijn en de verdeeldheid enorm. En vervolgens niets wordt geboycot.

 • koestal

  Poetin schrikt niet zo gauw van Rutte

 • ed12345

  Info 36 wat het financiele zwaarweer van rusland betreft
  las ik vorige week in de Frankfurter Allgemeine dat rusland het 4e land is met de grootste devisen reserve na China ,Japan en zwitzerland
  Die devisen reserve werd gevoed door gas en olie verkopen

 • glaasje

  het is triest wat er gebeurt is, maar nederland en rutte draaien helemaal door
  rutte kan al heel lang niet meer helder denken er worden er maar een paar gestraft en dat zijn wij als boeren en tuinders.

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.