Home

Nieuws 1259 x bekeken 5 reacties

Rusland vindt McDonald's ongezond

Moskou – De Russische consumentenwaakhond Rospotrebnadzor heeft een rechtszaak ingediend tegen McDonald's, dat bepaalde ongezonde producten zou verkopen.

Rospotrebnadzor is van mening dat onder meer de kipburger, bepaalde ijsjes, Caesar-wrap niet voldoen aan de Russische norm voor veilige en gezonde voeding. Even daarvoor ging Rusland over op het weren van Oekraïense zuivel.
De stap na de rechter volgt op laboratoriumtests die 'discrepanties in kwaliteit en veiligheid' aantoonden. Tevens zou de voeding niet voldoen aan 'de fysisch-chemische en microbiologische eisen' die de Russische wet stelt. Eerder maakte Rospotrebnadzor bekend vanaf deze week geen Oekraïense zuivel meer de accepteren omdat de kwaliteit achteruit zou gaan en door het geweld niet gegarandeerd kan worden.
Laboratoriumtests wezen onder meer op het voorkomen van E.coli in Caesar-wraps en groentesalades. E.coli komt bij mensen en zoogdieren voor in de dikke darmen en aanwezigheid in voeding duidt op contact met uitwerpselen. McDonald's zou tevens de hoeveelheid aanwezige calorieën in haar hamburgers en kipburgers en de hoeveelheid vet in milkshakes doelbewust onderschatten.
Rusland wordt er van verdacht soms voedselveiligheidsargumenten te gebruiken om landen te 'straffen' voor anti-Russisch beleid. McDonald's is een Amerikaanse fastfoodketen en de regering van Oekraïne is in strijd met pro-Russische rebellen in het oosten van het land, die mogelijk worden bewapend door Rusland. In 2008 blokkeerde Rusland in de aanloop naar een territoriaal dispuut Georgische wijn en mineraalwater.
Een Poolse oproep tot zwaardere sancties tegen Rusland werd gevolgd door een importstop van Pools varkensvlees. In dit geval zegt McDonald's geen klachten te hebben ontvangen van Ropotrebnadzor en niet op de hoogte te zijn van de rechtszaak. Het bedrijf groeit snel in Rusland maar ondervind concurrentie van onder meer een Russische variant, Rusburger.

Laatste reacties

 • vraagteken

  sancties zijn niet nodig Rusland isoleert zich zelf wel zo te zien

 • J@gertje

  Tja bij McDonald's krijg je een glas cola bij je happy meal i.p.v. een glas wodka.

 • J@gertje

  Tja bij McDonald's krijg je een glas cola bij je happy meal i.p.v. een glas wodka.

 • ed12345

  Waren ze hier in Canada maar een beetje meer anti Mc Donald ,langs de snelwegen is er bijna geen gewoon restaurant meer over

 • trijnie

  Onbegrijpelijk dat zoveel mensen dat ''eten'' van Mac D. tot zich nemen.
  Wat dat betrefd geef ik die Russen gelijk, al speelt er bij hen natuurlijk wat anders mee.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.