Home

Nieuws 636 x bekeken

Rusland overtuigt douane-unie niet

Moskou – Rusland is er niet in geslaagd Wit-Rusland en Kazachstan te bewegen tot het instellen van gezamenlijke importbeperkingen gericht tegen Oekraïne. Dat meldt de Russische zakenkrant Vedomosti. De drie landen vormen een douane-unie. Oekraïne tekende eerder een associatieovereenkomst met de EU die ook handel tussen de twee gebieden liberaliseert.

Rusland zegt bezorgd te zijn dat goedkoop geproduceerde producten uit de EU makkelijker hun weg vinden naar de douane-unie. Met name de staal- en zuivelindustrie in Rusland roepen op tot het deels blokkeren van exporten die via Oekraïne binnenkomen. Oekraïne sloeg een aanbod om lid te worden van de douane-unie eerder af maar is wel lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, waardoor het ook allerlei handelsvoordelen geniet met Rusland, Wit-Rusland en een serie landen in Centraal-Azië.
Sergei Glazjev, een economisch adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, noemt het tekenen van de associatieovereenkomst 'een begrafenis'. Het zal volgens hem leiden tot een waardedaling van de Oekraïense munt, een stijgende inflatie en uiteindelijk hyperinflatie en lagere levensstandaarden. Bronnen zeggen tegenover Vedomosti dat de regels van de douane-unie Rusland eenzijdige actie toestaan.
Wit-Rusland wil niet meewerken aan handelsrestricties, omdat het een grens van 600 kilometer met Oekraïne deelt en veel handel drijft met het land. Kazachstan probeert toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO te bewerkstelligen, maar Oekraïne kan als WTO-lid toetreding met een veto blokkeren – al is dit diplomatiek 'not-done' en zou het mogelijk nog meer repercussies oproepen vanuit Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.