AlgemeenNieuws

Boeren mogelijk onterecht uitgesloten van derogatie

Assen – Een tiental boeren komt mogelijk niet in aanmerking voor derogatie omdat zij niet tijdig de aanvraag online konden indienen bij RVO.nl wegens technische storingen.

Bij LTO Nederland heeft zich een tiental boeren gemeld waarvan de derogatieaanvraag tussen wal en schip dreigt te vallen als gevolg van de storingen. Het online indienen van een derogatieaanvraag heeft problemen gegeven.

Tot en met 13 juni konden boeren een derogatieverzoek indienen bij uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Vanaf 31 mei tot en met 3 juni konden boeren vanwege een technische storing zich niet aanmelden voor derogatie. Tot de uiterste aanmelddatum van 13 juni hebben zich volgens RVO.nl verder geen storingen voorgedaan, op enkele kleine storingen op individueel niveau na. Daar waar een technische storing is geweest vlak voor de sluitingsdatum van 13 juni is door RVO.nl geadviseerd de aanvraag schriftelijk in te dienen.

Volgens RVO.nl zijn de aanvragen die zijn ingediend na sluitingsdatum, maar met in de bijlage een vermelding waarom een aanvraag te laat is ingediend, als nog in behandeling genomen. RVO.nl laat weten in totaal 146 aanmeldingen na 13 juni ontvangen te hebben. Daarvan zijn er 94 afgewezen, 20 toegekend en 32 aanvragen nog in behandeling.

LTO laat weten ervan uit te gaan dat alle aanvragen die tijdig zijn gedaan door RVO.nl in behandeling worden genomen. Dat geldt ook in het geval als een aanvraag door storing van het systeem ‘niet is doorgekomen’ bij RVO.nl, maar wel tijdig is gedaan. Als aanvragers – door storingen en andere problemen met het systeem – daar geen vertrouwen in hadden en alsnog op tijd een schriftelijke aanvraag hebben ingediend, dan dienen ook deze alsnog in behandeling te worden genomen, aldus een woordvoerder van LTO.

Het totaal aantal aanvragen is, conform de verwachting van RVO.nl, weer iets lager dan vorig jaar. In 2014 hebben 19.211 bedrijven derogatie aangevraagd, dat zijn er bijna 2.000 minder dan in 2013. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl na de sluiting van de aanmeldingstermijn op vrijdag 13 juni.

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met de website van RVO.nl. Ook het online indienen de Gecombineerde Opgave leverde problemen op. RVO.nl meldde toen voor het eerst dat er problemen waren. Nadien heeft de organisatie meerdere keren laten weten dat het sys­teem eruit lag.

De problemen zijn voor CDA-Kamerlid Jaco Geurts reden om Dijksma donderdag aan de tand te voelen. Geurts: “Ik heb veel signalen gekregen dat er problemen zijn. Vooral bij het onderdeel percelen. Dat is een zorg, omdat daar veel van afhangt vanwege derogatie en toeslagrechten.”

Beheer
WP Admin