AlgemeenNieuws

PWC bezorgd over toppositie Nederlandse agrofoodsector

Amsterdam – Vijf megatrends bedreigen de Nederlandse toppositie van de agrofoodsector.

Dat blijkt uit een studie van PriceWaterhouseCooper (PWC) naar de toekomst van de Nederlandse agrofoodsector.

De dreigende trends die PWC beschrijft zijn demografische veranderingen, versnelde verstedelijking, versnelde technologisch ontwikkelingen, schaarste aan grondstoffen en verschuiving in economische kracht.

“Onze agrifoodbedrijven draaien op menselijk, intellectueel en financieel kapitaal. Op elk van deze terreinen dreigen in de toekomst tekorten”,  aldus PwC. “Het werkende deel van de bevolking veroudert. Als we onze voorsprong willen houden, zijn er meer jonge mensen nodig met een focus op agrarische technologie, economie en sociologie.”

De verstedelijking zorgt voor extra druk op de agrarische sector, onder andere door toename van maatschappelijke druk op de productiewijze.

PWC constateert dat de vraag naar Nederlandse zuivel internationaal toe neemt, maar dat de financiering van melkveebedrijven in Nederland lastiger wordt. De economie zorgt ervoor dat Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven steeds meer internationaal moeten gaan opereren, waardoor de structuur van de bedrijven ook moet veranderen.

Beheer
WP Admin