AlgemeenNieuws

Noodpompen blijven uit voorzorg staan

Houten – Het Utrechtse dorp Kockengen is weer droog. Dat wil zeggen dat het water uit de huizen en de straten is verdwenen, maar de bodem is nog totaal verzadigd met water.

Aangezien zaterdag opnieuw regen wordt verwacht, laat hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de aangelegde noodpompen in het dorp nog even staan, legde een woordvoerder van het schap donderdag uit.

Na de extreme regenval maandag waren zes noodpompen nodig om ongeveer een halve meter water uit het dorp te pompen. De waterstand in het plaatsje is nu weer op streefpeil volgens het schap, maar er zijn nog een paar dagen nodig om de omliggende weilanden en de polder droog te pompen.

Ook andere gebieden waar ernstige wateroverlast was, zijn drooggepompt. Waterschap Rivierenland had drie dagen nodig om het overtollige water uit het Land van Heusden en Altena en de Alblasserwaard te pompen. Ook hier geldt dat de bodem totaal verzadigd is. De schappen hopen daarom op warme en droge dagen, zodat ook de grond opdroogt. Als de bodem kletsnat is, ontstaat bij een nieuwe hevige regenbui weer wateroverlast.

Beheer
WP Admin