AlgemeenNieuws

NVWA geeft 97 geblokkeerde varkensbedrijven vrij

Den Haag – De 97 varkensbedrijven die geblokkeerd waren vanwege vervuild veevoer worden vrijgegeven.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek bij deze bedrijven blijkt dat er bij de dieren geen furazolidon of AOZ, dat ontstaat bij het afbreken van furazolidon, is aangetroffen.

Bij vier kalverbedrijven die het voer direct van de oorspronkelijke diervoederfabrikant uit Lopik hebben ontvangen, is deze week begonnen met het afvoeren en vernietigen van in totaal 2.450 dieren.  Naast deze vier bedrijven is nog één bedrijf getraceerd dat voer direct van het bedrijf uit Lopik heeft ontvangen. Op dit bedrijf en een nevenvestiging daarvan is bij meer dan de helft van de dieren furazolidon of AOZ aangetroffen. De dieren worden ook afgevoerd en vernietigd. De eigenaar van de dieren krijgt wel de mogelijkheid om de dieren individueel te laten testen. Dit kost volgens dierenartsen € 1.200 euro per dier. Het gaat in totaal om 3.500 kalveren.

Bij twee kalverbedrijven die vervuild voer hebben gekregen via een mengvoerbedrijf dat ook vervuilde grondstof uit Lopik kreeg is geen furazolidon of AOZ  gevonden. Deze bedrijven worden vrijgegeven. Bij twee andere kalverbedrijven loopt het onderzoek nog.

Het verschil in uitslagen tussen de kalverbedrijven en varkensbedrijven kan volgens het ministerie komen door de mate van contaminatie in het diervoer.

Twee slachterijen die recent varkens van de 97 varkensbedrijven hebben geslacht hebben het vlees van deze bedrijven op eigen verzoek vastgehouden voor onderzoek. De NVWA heeft hier monsters van genomen. Dit onderzoek zal nog worden afgerond. Volgens de Europese richtlijn mag vlees van dieren die furazolidon hebben gehad niet in de handel worden gebracht. De drempelwaarde is 1 microgram per kilo.

Lees meer over furazolidon

Beheer
WP Admin