AlgemeenNieuws

LTO-bestuurders stappen uit Faunafonds vanwege bezuiniging en arrogantie provincies

Den Haag – Boerenbestuurders Peter de Koeijer (Zeeland) en Peet Sterkenburgh (Friesland) stappen uit het bestuur van het Faunafonds, dat laat LTO Nederland weten. Zij zijn het zat steeds weer door de provincies (IPO) verrast te worden.

De bezuinigingen op het fonds, dat (wild)schade aan boeren en tuinders moet vergoeden is, de druppel die de emmer deed overlopen. “Zonder overleg en zonder een politiek debat worden bezuinigingen doorgevoerd en miljoenen euro’s een andere bestemming gegeven. Dit stiekeme gedrag slaat de bodem onder onze traditie van overleg vandaan en frustreert alles en iedereen die zich bestuurlijk inzet voor goed faunabeheer in Nederland”, aldus Peter de Koeijer.

Sterkenburgh en De Koeijer zijn bestuurlijk actief bij LTO Nederland en LTO Noord, maar zitten op persoonlijke titel in het bestuur van het Faunafonds. Aanleiding voor hun woede is de bestuursvergadering van het Faunafonds van afgelopen week (2 juli jl.). Tijdens die vergadering zijn bezuinigingsmaatregelen van het IPO, de samenwerkende provincies, geagendeerd. Uit de voorstellen blijkt dat de provincies een behandelbedrag (€300) willen invoeren, zomerschade door ganzen nog maar gedeeltelijk en de schade aan fruit helemaal niet meer willen vergoeden. Ook wordt het aantal schadeveroorzakende diersoorten verkleind. “Provincies hebben dat recht, maar de manier waarop dit ging, kan gewoon niet. De provincies hoeven dit niet uit eigen middelen te betalen, zij krijgen daar geld voor van het Rijk”, stelt De Koeijer. Uit de voorstellen blijkt echter dat de provincies willen besparen op vergoedingen aan boeren en tuinders voor schade door wild. “De miljoenen van het Rijk willen zij liever besteden aan andere groene doelen. Het gaat om 5 tot 6 miljoen euro per jaar, waar geen politiek debat over is geweest, laat staan een democratisch besluit. We zijn geconfronteerd met een dictaat.”

Beheer
WP Admin