Home

Nieuws 1217 x bekeken 3 reacties

Groei verkoop grondgebonden bedrijven

Nieuwegein – De verkoop van melkvee- en akkerbouwbedrijven neemt toe. Dit zegt makelaarsvereniging NVM tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2014 over agrarisch en landelijk vastgoed donderdag.

Oorzaak zijn de goede rendementen in beide sectoren. NVM-makelaars verkochten in de eerste helft van dit jaar meer melkveebedrijven dan dezelfde periode in 2013. Het ging dit jaar om 26 complete melkveebedrijven met grond en woning. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 24. In de eerste zes maanden van 2009, 2010, 2011 en 2012 ging het om 15 tot 18 bedrijven. NMV-makelaars hadden op 30 juni 2014 88 melkveebedrijven in de etalage staan. Op 31 december 2013 ging het om 91. Eind 2008 en 2009 ging het om respectievelijk 13 en 33 bedrijven.

Het aanbod en verkoop van melkveebedrijven verschilt wel enorm per regio. Zo zijn er in Friesland in het eerste halfjaar van 2014 meer bedrijven verkocht dan in de drie zuidelijke provincies bij elkaar opgeteld. Volgens de NVM worden melkveebedrijven in het algemeen niet verkocht aan verplaatsers, maar aan plaatselijke melkveehouders die verder willen uitbreiden of die hun bedrijfsactiviteiten juist willen splitsen.

In de akkerbouwsector is de situatie te vergelijken met die van de melkveehouderij. Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar meer bedrijven verkocht, vergeleken met dezelfde periode in de afgelopen zes jaar. Op 30 juni 2014 stonden bij de NVM 24 complete akkerbouwbedrijven te koop. Op 31 december 2013 ging het om 30. In de jaren daarvoor schommelde dat aantal tussen de tien en 21 bedrijven.

Laatste reacties

  • agratax2

    Prettig voor de sector dat ze weer stappen kunnen zetten richting vergroting en dus richting de toekomst. Helaas jammer dat er weer miljoenen de sector verlaten. Iedere verkopende boer incasseert en verlaat met het geld de landbouw. De banken zullen hun macht op de landbouw vergroten via de kredieten die ze verstrekken.

  • veldzicht

    Niets aan de hand agratax1,de overnemende partij betaald de hypotheek af verdient er wat aan en is het geld weer in de landbouw, zo gaat het al honderden jaren,meer jammer vind ik het als landbouwgrond aan de landbouw wordt onttrokken, eenmaal weg blijft voor goed weg

  • info36

    Goede rendementen in de akkerbouw?

Of registreer je om te kunnen reageren.