Home

Nieuws 5141 x bekeken 14 reacties

Gelderland stemt in met veehouderijbeleid

Arnhem - Provincie Gelderland geeft alleen nog vergunningen af aan veehouders die aantoonbaar een extra bijdrage leveren aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aangaan van een dialoog met omwonenden bij uitbreidingsplannen wordt een must. Bouwbloknormen worden geschrapt. Nieuwvestiging is uitgesloten.

Dat hebben de Gelderse Staten woensdag besloten. Zij stemden in met de omgevingsvisie. Hierin staat dat veehouders ontwikkelruimte moeten verdienen door te voldoen aan bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu, dierwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit. Grondgebonden veebedrijven moeten tevens minimaal 50 procent van het ruwvoer verbouwen op eigen of gepachte grond. Nieuwvestiging van veehouderijen is uitgesloten, omdat verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk verwacht dat voldoende bestaande bedrijven vrij gaan komen. Op 24 september wordt de omgevingsvisie door Provinciale Staten vastgelegd in een verordening ruimte die tien jaar geldig is.

Gelderland volgt daarmee de Noord-Brabantse Provinciale Staten die dit voorjaar instemden met een nieuwe verordening ruimte waarin veehouders gedwongen worden tot innovatie en verduurzaming. Gelderland wil een vergelijkbaar puntensysteem introduceren als Brabant. Scoort een veehouder een zeven of meer, dan komt hij in aanmerking voor een vergunning. Dit gebeurt door middel van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV).

Gelderland wil een vergelijkbaar beoordelingssysteem als de BZV introduceren voor gemeenten waar de vergunningverlening op gebaseerd wordt. Gemeenten zullen dus op een andere manier de vergunningen gaan beoordelen dan tot dusver het geval is.

In maart 2015 moet het nieuwe beoordelingsinstrument voor gemeenten klaar zijn. Tot die tijd blijven de bouwbloknormen van 1,5 hectare in de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG) en 1 hectare in de verwevingsgebieden, gehandhaafd. Hoewel de nationale reconstructiewet per 1 juli 2014 is ingetrokken, laat Gelderland het provinciale reconstructiebeleid tot maart in tact om reeds ingang gezette bedrijfsverplaatsingen te kunnen voltooien.

Gelderland is niet de enige provincie die net als Noord-Brabant het veehouderijbeleid kantelt en bovenwettelijke eisen stelt aan veehouders. Ook de provincie Groningen besloot onlangs ook om een puntensysteem in te voeren voor vergunningverlening en bovenwettelijke eisen te stellen op het gebied van duurzaamheid en een omgevingsdialoog te verplichten.

Laatste reacties

 • yep

  Hoe krijgen we Nederland failliet........
  gelukkig zit ik in de provincie Limburg, waar nog wel mensen besturen die hun gezond verstand gebruiken.

  Ik hoop dat dit soort provincies ook dit soort eisen stellen aan de industrie en de mkb. Op naar één miljoen werkelozen in dit land....

  90 % van de consumenten willen gewoon lekker vlees wat te betalen is, de gemiddelde burger wil wel meer, maar de consument niet, en die rekent af.

  Alleen de term al, bovenwettelijk, kunnen we Denhaag net zo goed afschaffen en de EU al helemaal, als dit soort 'belangrijke bestuurders' bovenwettelijke eisen gaan stellen, ik wil alle boeren in deze provincies heel veel succes wensen de komende tien jaar. In zuid Europa wordt de groepshuisvesting bij zeugen en de batterijen bij kippen nog steeds gedoogd,die producten liggen dadelijk hier in de supermarkt en niet dat duurzaam stukje vlees uit Branbant en Gelderland.
  stelletje fantasten.....

 • struisvogel21

  limburg komt het toch ook?

 • aarthamstra1

  Provinciale ambtenaren die het verschil niet weten tussen de voorkant en de achterkant van een varken .Gaan nu beoordelen of u nog een koe mag houden. Wat zullen onze boerenbedrogorganisaties weer blij zijn toekomst verzekert .Werk aan de winkel ,commissies platformen , Hier en daar een boer die ze dan sturen in de richting van de Multinational, beurs genoteerd.
  Die in het belang van de aandeelhouder handelt (elite) winst op korte termijn. Boeren en het klootjes volk zal verder moeten buigen. Oudjes ,zieken en zwakken kunnen in de stront zakken.

 • Probe

  Tsja. Toch niet opgeven. Doorbijten en niet zeuren. Bedreiging omzetten naar kans.

 • zon

  Doorbijten en niet zeuren vindt ik niet gepast omdat deze regels niet gelden voor het buitenland,je kunt hier nooit tegenop.
  Je produkten komen op dezelfde markt terecht.
  Deze politiek is om voor de korte termijn de burger tevreden te houden en vooral geen verantwoordelijkheid te nemen.
  Na ons de rampspoed denken ze.

 • polsbroek

  Hoe moet de nederlandse veehouders nu met tijd mee ?
  In debijstand of als museum

 • Wim Toornstra

  Een land zo groot als een postzegel gaat beleid voeren per provincie en per gemeente. En dit beleid wordt bepaald door emotie en onderbuik gevoelens.
  Hoe gek kun je worden met zijn allen???

 • juur

  Wanneer houdt die onzin over LOG en verwevings gebieden eens op.De afstand van intensieve veehouderijen tot Particuliere woning moet bepalend zijn Die moet minimaal 300 -400 meter zijn Om overlast te voorkomen
  Geen nieuwvesteging is kortzichtige gedachte, moet mogelijk zijn.

 • pinkeltje

  'Hierin staat dat veehouders ontwikkelruimte moeten verdienen door te voldoen aan bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu, dierwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit.'

  Zo kunnen we nog wel even. Ruwvoer moet voor minimaal 50 procent op eigen grond of gepachte grond worden verbouwd. Waar bemoeien ze zich in hemelsnaam mee? In de vroegere SowjetUnie hadden ze hier nog van kunnen leren. Mogen we onze landbouwproducten nog wel buiten de provincie afzetten? Ik vind dat ambtenaren in overheidsdienst voor minimaal 50 procent op de fiets naar het werk moeten. Dat ze voor minstens 50 procent zelf gesmeerde boterhammen op het werk moeten eten. Ambtenaren met overgewicht moeten 10 procent van hun salaris inleveren. Bloemstukken moeten voortaan voor minimaal 50 procent van bloemen uit een tuin binnen de gemeentegrens bestaan. En iedere ambtenaar moet een examen afleggen om aan te tonen dat zijn vaardigheden beduidend beter zijn dan wat er algemeen aanvaard wordt als minimaal noodzakelijk voor de functie.

 • massy

  Hebben ze bij die provincies enig idee waarvan ze de komende jaren gaan leven want als ze zo door gaan zal het zo afgelopen zijn om deze onzin te verzinnen want volgens mij weten ze totaal niet wat economie is maar ja dat hebben ze ook niet gestudeerd.

 • Groteherm

  Rare redenering: aan de ene kan heel gedetailleerde bovenwettelijke eisen stellen bovenop de al oneindige waslijst van vergunningscriteria en dan ook nog eens eisen dat de buren het eens zijn met een plan voor vernieuwing/uitbreiding, dat daar aan voldoet. Het kan zo simpel zijn. In Limburg is het provinciale en gemeentelijke beleid: ondernemers die duurzaam vernieuwen met draagvlak in hun omgeving krijgen alle ruimte. Geen gedetailleerd afvinken van vergunningscriteria, maar samen beoordelen van integrale kwaliteit. De eigen omgeving (buren, gemeente) kan heel goed samen beoordelen of de ondernemer een kwaliteitsslag maakt. Alle plannen langs maatlatten en regels leggen is de dood in de pot voor creatief, innovatief ondernemend denken en remt daarmee juist verduurzaming. De tijd staat niet stil en innovaties passen vaak niet in bestaande regelgeving.
  Zo zie je dus, dat domme overheden averechtse sturingsinstrumenten inzetten. Die zijn gericht op het zogenaamd 'tegenhouden van ongewenste ontwikkelingen'. Wel eens bedacht hoe je een ondernemersklimaat kunt bevorderen waarin gewenste ontwikkelingen plaatsvinden?

 • Groteherm

  En wees als overheid in elk geval eerlijk: bovenwettelijke eisen zijn maatschappelijke eisen en moeten dus uit publieke middelen worden gefinancierd.

 • Elevage

  in deze tijden van crisis mag je toch blij zijn dat er nog 1 tak is die aan het werk blijft...........
  maar als dat nog zo doorgaat is die er over 10 jaar ook niet meer, ik ga vast koffers pakken, dit heeft hier geen toekomst!

 • ed12345

  Pinkeltje ik voel wel met je mee .Dat lijkt me wel wat ;Ambtenaren minstens 50% met de fiets,examems afleggen om aan te tonen dat ze boven de gestelde eisen kunnen presteren ,ja jouw gedachten gaan in de goeie richting
  Elevage er zijn in NL helaas maar al te veel mensen die dat heel graag zouden willen de boeren weg naar het buitenland en vandaar het voedsel importeren de overgebleven boeren
  Het vrij gekomen land wordt natuur voor recreatie en de overgebleven boeren mogen dan het liefst op klompen in een blauwe kiel buiten (het moet zichtbaar zijn) weer melkbussen schuren .Vaak hoor je :Dat zou veel goedkoper zijn ,Dat zou hun kantoorbaan ook zijn als die brave borst netjes in b.v.Polen ging wonen en vandaaruit z'n kantoorbaan doet
  Met de tegenwoordige communicatie middelen is dat voor vele banen helemaal geen probleem meer Zo sla je twee vliegen in klap ;Je bestrijd de overbevolking,en door de veel lagere kosten hoeft er minder belasting geint te worden

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.