AlgemeenNieuws

Dijksma snapt niet dat ammoniakbeleid niet meetbaar is

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) begrijpt niet waarom het effect van emissiearme stallen en emissiearme mestaanwending niet meer te meten is. Ze laat daar onderzoek naar doen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris gaat niet mee met de stelling dat er geen effect waarneembaar is van het ammoniakbeleid. “De gemeten ammoniakconcentratie is sinds de jaren 90 gedaald met circa 20 procent”, stelt Dijksma. Maar de laatste jaren tonen de metingen geen daling meer, die je op grond van het beleid wel verwacht, aldus de staatssecretaris. Wat wel vaststaat uit wetenschappelijk onderzoek is dat emissiearme stallen en regels voor het uitrijden van mest een lagere emissie opleveren. Waarom dat niet terug te zien is in de metingen vergt onderzoek, zegt de staatssecretaris.

Dijksma geeft aan dat er een grote onzekerheid bestaat in de berekeningen van de stikstofneerslag. In een vlak van een vierkante kilometer op de Nederlandse depositiekaarten is die onzekerheid 70 procent. Volgens Dijksma is het veel te duur om een fijnmazig rooster van metingen in Nederland op te zetten om tot een betrouwbaardere berekening te komen.

Beheer
WP Admin