AlgemeenNieuws

Agribusiness vreest schade door sancties

Doetinchem – De economische sancties die de EU oplegt aan Rusland en de reactie daarop van Rusland, kunnen de Nederlandse agribusiness vele miljoenen omzet kosten. Dat blijkt uit reacties van Nederlandse agribusinessbedrijven die in Rusland actief zijn.

Producent van pluimveehouderijsystemen Vencomatic ondervindt nu al grote last van de crisis. Klanten krijgen al sinds het uitbreken van de Oekraïne-crisis en de betrokkenheid van Rusland daarbij de financiering niet rond, mede door de gekelderde waarde van de Russische roebel. “Als dit zo doorgaat, lopen wij tientallen miljoenen euro’s mis”, zegt grootaandeelhouder en bedrijfsoprichter Cor van der Ven. De omzetprognose voor dit jaar is 10 tot 20 procent, aldus Van der Ven. Miljoenenorders worden op de lange baan geschoven of geannuleerd. “En ja, ik vrees ook een nieuwe Russische boycot.”

In Brussel komt vrijdag meer helderheid over de invulling van de economische sancties die de Europese Unie aan Rusland oplegt. De Nederlandse agribusiness wordt waarschijnlijk niet direct heel hard geraakt door deze maatregelen, zegt Herman Vermeer, voorzitter van het consortium Plus4progress dat al jaren handelt in Rusland en Oekraïne. Maar hij vreest dat het agrarische mkb indirect hard getroffen wordt.

De sector vreest vooral de Russische reactie op de maatregelen. De eerste tekenen hiervan zijn er al. Zo meldden Russische bronnen donderdag dat er ractopamine in Spaans rundvlees was aangetroffen. Ook is er sprake van een mogelijke boycot van Grieks fruit, melk uit Letland, Pools rundvlees en Amerikaans pluimveevlees. Er is al een importban opgelegd voor Oekraïens sap, babyvoeding, soja, sojameel en zonnebloempitten.

De sancties hebben ook invloed op banken, die zich gereserveerder gaan opstellen wat betreft de financiering van projecten. Verder maken Nederlandse veevoerconcerns zich zorgen. Zij zijn voor een deel afhankelijk van Oost-Europa wat betreft hun grondstoffen. Daar komt mogelijk nog een verhoging van de energieprijzen bij, als Russische reactie.

De totale Nederlandse export naar Rusland bedroeg in 2013 circa €6,8 miljard.

Beheer
WP Admin