Home

Nieuws 803 x bekeken

Agrarische omzet BASF daalt

Ludwigshafen – De agrarische divisie van BASF heeft het afgelopen kwartaal €1,66 miljard omzet geboekt, 4 procent minder dan een jaar eerder.

De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen daalde 9 procent tot €476 miljoen. De dalingen zijn volgens het Duitse chemieconcern gevolg van negatieve wisselkoersen en hogere onderzoekskosten.
De producent van gewasbeschermingsmiddelen slaagde er naar eigen zeggen in alle verkoopregio's in prijzen te verhogen. Gemiddeld stegen prijzen 2 procent. Het verkochte volume bleef stabiel. Over het eerste halfjaar komt de omzet 1 procent lager uit op €3,3 miljard terwijl het resultaat 3 procent is gedaald tot ruim 1 miljard. De onderzoekskosten stegen in het eerste halfjaar 15 procent tot €243 miljoen.
In Europa, goed voor circa 46 procent van de omzet, waren verkopen erg goed in West-Europa maar vielen verkopen in Oost-Europa tegen. In Oekraïne daalde de waarde van de hryvnia door het aanhoudende conflict met separatisten bijna 25 procent sinds 1 januari. Boeren in Oekraïne krijgen van BASF striktere betalingsafspraken.
BASF boekte in Noord-Amerika in euro's iets minder omzet. Het verkochte volume en de gemiddelde prijs steeg. Ook in Azië zat de 'harde' euro BASF dwars. BASF boekte het eerste halfjaar 45 procent van haar agrarische omzet met fungiciden en 38 procent met herbiciden en 11 procent met insecticiden. De onderneming ontwikkelt daarnaast zaaigoed maar deze wordt primair vermarkt voor Monsanto.
BASF als geheel boekte een 12 procent hoger bedrijfsresultaat. BASF heeft een partnership met de Russische gasproducent Gazprom en lijkt daardoor nu kwetsbaar. In 2012 spraken de partijen af dat BASF haar gashandel bij Gazprom onder brengt in ruil voor een aandeel in twee Siberische olievelden. De deal moet echter nog definitief gemaakt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.