Home

Nieuws 1309 x bekeken

Zoektocht naar zeldzame boerderijdieren

Wageningen - De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) wil zeldzame boerderijdieren in de kijker zetten. De stichting is een actie gestart om zeldzaam geworden dieren letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten.

Volgens de stichting zijn er in Nederland ruim vijftig verschillende rassen van zeldzaam geworden boerderijdieren. Het Gelders paard, Kooikerhonden en Lakenvelder-koeien zijn enkele voorbeelden. Dieren die de mensen hielpen bij het uitoefenen van hun beroep, die werden gebruikt voor de productie van melk vlees of eieren of dieren die de mens status en aanzien gaven. De ontwikkelde rassen verloren hun functie met het verdwijnen van de beroepen of de gebruiken. Ook werd voor de voedselproductie gekozen voor andere rassen. De variatie van boerderijdieren is in afgelopen decennia sterk afgenomen. En dat, terwijl ze van onschatbare waarde zijn volgens SZH.
Jong en oud worden uitgedaagd de vaak herkenbare dieren op te speuren in het landschap, op de erven en in de tuinen, en deze waarnemingen in te voeren op www.szh.nl/de-telling/. Bij de waarneming is ook plaats voor een persoonlijke noot en een foto. Op de site zijn ook 'zoekkaarten' te downloaden, waar de vaak voor veel mensen onbekende dieren per ras met foto worden voorgesteld. De actie loopt in de maanden juni, juli en augustus.
Tijdens Pinksteren werd als eerste een selfie geplaatst door de kinderen van Arjan Vriend, directeur Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Laura en Simone voerden vervolgens de kudde Veluwse heideschapen digitaal in. Vriend is medebedenker van de actie: "Op deze manier roepen we iedereen op de zeldzame rassen te gaan ontdekken in het landschap en op de kaart te zetten. We hebben veel aan onze rassen te danken en willen ze zichtbaar maken; om de herinnering levend te houden en om van hun prachtige verschijningsvormen te genieten."

Of registreer je om te kunnen reageren.