Home

Nieuws 3857 x bekeken 7 reacties

Voldoen aan vergroeningseisen wordt flinke puzzel

Doetinchem - Accountants zijn aan het inventariseren wat precies de impact is nu de nationale invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) bekend is.

De vereniging van agrarische accountants (VLB) heeft over de praktische uitwerking regelmatig overleg met RVO.nl, het nieuwe GLB staat opnieuw op de agenda voor begin juli.
Volgens Gert ten Have, bedrijfskundig adviseur bij Flynth Accountants, blijft het voldoen aan de vergroeningseisen vooralsnog een flinke puzzel, zeker voor akkerbouwers. Hoe het uit gaat pakken, verschilt bovendien per regio. Hij verwacht dat de meeste melkveehouders wel een vrijstelling voor de vergroeningseisen krijgen omdat ze doorgaans meer dan 75 procent  grasland hebben. Volgens Hendrik Jan Bos, akkerbouwspecialist bij Flynth, blijft het wringen dat er meer eisen komen en dat er minder geld tegenover staat. Dat is zeker het geval bij akkerbouwers met zetmeelaardappelen in de Veenkoloniën. Dat in bepaalde pakketten kan worden volstaan met  een procent akkerrand in combinatie met slootranden en groenbemesters had echter ook nog slechter gekund aldus Bos.
Volgens Geert Kuipers, directeur marktadvies van Countus Accountants, bevat de GLB-brief geen echt grote verrassingen. In ieder geval niet voor de melkveehouderij, duidelijk is wel dat de voorgestelde compensatie voor de zetmeeltelers maar gedeeltelijk is. Kuipers ziet echter ook mogelijkheden als met equivalente maatregelen zoals het Veldleeuwerik programma kan worden voldaan aan de vergroeningseisen. Perspectief biedt ook de teelt van eiwithoudende gewassen in het kader van meer samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw.
Volgens Jeroen van den Hengel, bedrijfskundige van Alfa Accountants, is het nu eerst zaak om goed te kijken naar de impact en mogelijkheden in de praktijk. Hij wijst er op dat er over meer onderdelen van het nieuwe GLB nog veel vragen zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het op de juiste manier regelen van bedrijfsoverdrachten. Daar komen nu veel vragen over vanuit de praktijk aldus Van den Hengel.

Laatste reacties

 • koestal

  weer 1000 accountants en ambtenaren erbij ,je reinste werkverschaffing en de boer op kosten jagen

 • ...............

  Krijgt 'Boerderij' ook een factuur voor elke gesprek, of word dat over de vaste klanten uitgesmeerd?

 • aejp.poels

  als regelingen zo moeilijk zijn dat accountants al op het ministerie komen overleggen, weten we nou al waar de helft van ons geld naar toe gaat.

 • peter 103

  ......... Je hebt helemaal gelijk.daarom ben ik jaren geleden al weggegaan bij de alfa, tarieven schandalig hoog en de kwaliteit soms bedroevend slecht.

 • koestal

  Peter 103,cijfers die spreken,ben je er ook achter ? je wordt doodgeknuppeld met cijfers van Alfa ,terwijl je helemaal niet weet of het bedrijf werkelijk bestaat of dat het een boer is die ergens is weggekocht is met veel geld,daar moet jij je bedrijf mee vergelijken,er stond een bedrijf bij met 150 euro kalveropfokkosten ,ik kom zelf wel op 3500 euro,wat doe ik dan verkeerd ? kunnen ze me niet uitleggen ,dus ik heb afscheid genomen van Alfa

 • jan van den broek

  De gemiddelde boer is slim , de kanten laten begroeien met bloeiend onkruid .is toch mooi.
  Laat boeren opgeven hoeveel bomen ze hebben geplant ,door het pootrecht langs hun percelen, bereken gemiddeld verdampings gebeuren per boom, en wad deze bomen nog meer voor goeds doen.
  Dat lijf van Dijksma heeft toch ook veel zuurstof nodig.
  Kom met een schatting van deze bomen en of struiken en de boeren eigenaren hebben een PUNT.

 • Kaiser

  Akkerranden lijkt mooi wanneer percelen allemaal dezelfde oppervlakte hebben. En dat is in de praktijk niet het geval. 2 percelen van 3ha hebben (veel) meer m2 akkerrand dan 1 perceel van 6ha. Een akkerbouwbedrijf met grote percelen heeft per saldo veel minder akkerrand dan een akkerbouwbedrijf van dezelfde oppervlakte met overwegend kleine percelen. Een bedrijf met kleine percelen zal veel meer grond voor akkerrand beheer moeten inleveren dan een bedrijf van dezelfde oppervlakte met grote percelen. Zodoende voor akkerrandbeheer geen gelijke behandeling tussen bedrijven van dezelfde oppervlakte waarvan de ene grote percelen heeft en de andere kleine percelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.