AlgemeenNieuws

SDa wil aanpak antibioticaresistentie wijzigen

Utrecht – De stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) vindt het tijd om de aanpak van de resistentie-problematiek door het gebruik van antibiotica in de veehouderij te veranderen. Dat zegt voorzitter Dick Heederik van de SDa. Tot nu toe werd ingezet op reductie van de totale verkoop van antibiotica ten opzichte van 2009. Deze is in 2013 57,7 procent, naar 209.240 kilo. De snelheid van de daling vlakt wel wat af. “De SDa acht de tijd rijp voor een meer diersoort-specifiek beleid ten aanzien van het antibioticagebruik, waarbij wetenschappelijke inzichten over de bijdrage aan resistentie-vorming leidend moeten zijn”, aldus Heederik.

In 2013 is het gebruik van antibiotica in de veehouderij opnieuw fors gedaald, zo blijkt uit de SDa-rapportage over 2013. De grootste daling werd in de varkenshouderij geboekt met 30 procent, in de vleeskuikens met 29 procent en met 15 procent in de kalverhouderij.

De SDa heeft voor elke sector een verdeling gemaakt op basis van dierdagdoseringen. In deze benchmarkwaarden voldoen 66 procent van de zeugenbedrijven en 83 procent van de vleesvarkensbedrijven aan de streefwaarde. Bij 11 procent van beide bedrijfstypen zit het aantal doseringen nog zo hoog dat er direct actie nodig is. Bij vleeskuikens zit 68 procent in het streefgebied, 6 procent in het actiegebied. Bij blankvleeskalveren zit 48 procent in het streefgebied, bij 10 procent is direct actie nodig om het aantal dierdagdoseringen te verlagen. Bij rosevleeskalveren varieert dit tussen de 10 en 21 procent, afhankelijk van het bedrijfstype. Bij melkvee voldoet 55 procent aan de streefwaarde, 3 procent zit in het actiegebied. De overige bedrijven zitten in het zogeheten signaleringsgebied, waarbij waakzaamheid geboden is. Het aantal bedrijven in het actiegebied is bij alle sectoren substantieel afgenomen sinds deze werkwijze is ingevoerd.

De SDa wil de benchmarktwaarden gaan herzien waarmee ook de ontwikkeling van de resistentie over de periode waarin de daling van het antibioticagebruik heeft plaatsgevonden wordt meegenomen. “Vermoedelijk ligt, als de resistentieontwikkeling bij de overwegingen wordt betrokken, voor komende jaren een per sector gedifferentieerde benadering meer voor de hand”, verwacht de SDa. De SDa zal in de loop van 2015 hierover adviseren.

Beheer
WP Admin