Home

Nieuws 1415 x bekeken 3 reacties

SDa wil aanpak antibioticaresistentie wijzigen

Utrecht – De stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) vindt het tijd om de aanpak van de resistentie-problematiek door het gebruik van antibiotica in de veehouderij te veranderen. Dat zegt voorzitter Dick Heederik van de SDa. Tot nu toe werd ingezet op reductie van de totale verkoop van antibiotica ten opzichte van 2009. Deze is in 2013 57,7 procent, naar 209.240 kilo. De snelheid van de daling vlakt wel wat af. "De SDa acht de tijd rijp voor een meer diersoort-specifiek beleid ten aanzien van het antibioticagebruik, waarbij wetenschappelijke inzichten over de bijdrage aan resistentie-vorming leidend moeten zijn", aldus Heederik.

In 2013 is het gebruik van antibiotica in de veehouderij opnieuw fors gedaald, zo blijkt uit de SDa-rapportage over 2013. De grootste daling werd in de varkenshouderij geboekt met 30 procent, in de vleeskuikens met 29 procent en met 15 procent in de kalverhouderij.

De SDa heeft voor elke sector een verdeling gemaakt op basis van dierdagdoseringen. In deze benchmarkwaarden voldoen 66 procent van de zeugenbedrijven en 83 procent van de vleesvarkensbedrijven aan de streefwaarde. Bij 11 procent van beide bedrijfstypen zit het aantal doseringen nog zo hoog dat er direct actie nodig is. Bij vleeskuikens zit 68 procent in het streefgebied, 6 procent in het actiegebied. Bij blankvleeskalveren zit 48 procent in het streefgebied, bij 10 procent is direct actie nodig om het aantal dierdagdoseringen te verlagen. Bij rosevleeskalveren varieert dit tussen de 10 en 21 procent, afhankelijk van het bedrijfstype. Bij melkvee voldoet 55 procent aan de streefwaarde, 3 procent zit in het actiegebied. De overige bedrijven zitten in het zogeheten signaleringsgebied, waarbij waakzaamheid geboden is. Het aantal bedrijven in het actiegebied is bij alle sectoren substantieel afgenomen sinds deze werkwijze is ingevoerd.

De SDa wil de benchmarktwaarden gaan herzien waarmee ook de ontwikkeling van de resistentie over de periode waarin de daling van het antibioticagebruik heeft plaatsgevonden wordt meegenomen. "Vermoedelijk ligt, als de resistentieontwikkeling bij de overwegingen wordt betrokken, voor komende jaren een per sector gedifferentieerde benadering meer voor de hand", verwacht de SDa. De SDa zal in de loop van 2015 hierover adviseren.

Laatste reacties

 • mali

  Wordt de Boerderij weer gebruikt om nieuwe regels ingevoerd te krijgen?
  sector -30% gebruik in 2013, en dan nog voldoen minder dan 90% van de bedrijven aan de eisen?
  Welke eisen? Dat haal ik niet uit het verhaal.

 • John*

  volgens mij voelt er zich hier iemand al werkloos worden omdat alle eisen zo soepel gehaald worden... en gaat daarom alvast nieuwe dingen verzinnen om werk te houden... diergroep specifiek leidt in mijn ogen alleen maar tot meer administratie en minder flexibiliteit van de veehouder. het wordt tijd om te constateren dat doelstelling door velen gehaald is. richt je nu nog op de laatste bedrijven die nog stappen moeten zetten en ben is trots op wat er bereikt is.

 • Schaapje

  Er wordt wel vergeten dat de huisartsen en behandelde artsen ook vaak voor een kwaaltje antibiotica voorschrijven. Hier is mijn in ziens ook nog veel te behalen door eens minder of niet voor te schrijven maar ook eens langer te blijven lopen met de kwaal en het lichaam eens zijn werk te laten doen. In Duitsland en België is het voorschijven van antibiotica helemaal belachelijk hoog. Dus eerst moet ook maar eens gekeken worden bij de mensen zelf en dan pas weer bij de dieren. Onnodig behandelen moet ook niet...maar alles bij de veehouderij deponeren is hypocriet.

Of registreer je om te kunnen reageren.