AlgemeenNieuws

Provincies: Dijksma komt afspraak niet na

Den Haag – Provincies zijn onaangenaam verrast over de manier waarop staatssecretaris Sharon Dijksma het concept wetsvoorstel Dieraantallen en Volksgezondheid naar buiten heeft gebracht. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zegt dat de staatssecretaris zich niet heeft gehouden aan de afspraak dat provincies en gemeenten zouden worden betrokken bij de opstelling van de wet.

“We hebben in september afgesproken dat de wet in samenspraak met de gemeenten en de provincies zou worden opgesteld. Dat is niet gebeurd”, zegt Van Dijk. Het Interprovinciaal Overleg heeft zijn ongenoegen geuit aan de staatssecretaris.

De provincies zullen volgende week  inhoudelijk praten over het wetsvoorstel, waarin wordt geregeld dat gemeenten en provincies  zelf beperkingen kunnen opleggen aan het aantal dieren per bedrijf of per gebied, als daar uit oogpunt van volksgezondheid aanleiding toe is.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat er verschillende bestuurlijke overleggen zijn geweest sinds vorig jaar is aangekondigd dat er regels komen om provincies en gemeenten op gebiedsniveau het aantal dieren te kunne reguleren. Bovendien kunnen de provincies en gemeenten tijdens de consulratie nog volop aan hun trekken komen, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma.  Bij de argumentatie voor de maatregelen moeten gemeenten en provincies gebruik maken van de onderzoeken die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op dit moment uitvoert naar relaties tussen volksgezondheid en de veehouderij. Op dit moment zijn er geen nieuwe onderzoeksresultaten, die daar een nieuw licht op werpen.

Beheer
WP Admin