Home

Nieuws 1108 x bekeken

Oproep aan staatssecretaris: kosten keuring niet naar boeren

Barneveld - LTO-Varkenshouderij, NVV, NVP en NAJK roepen in een brief staatssecretaris Sharon Dijksma op er voor te zorgen dat de extra kosten die de overheid gaat maken voor de keuring van het vlees niet op het bordje van de veehouders terecht komen.

De vier organisaties benadrukken dat ze goede controles die de kwaliteit ten goed komen en fraude tegengaan toejuichen. De organisaties wijzen er op dat zij verder weinig invloed hebben op het doen en laten van de vleessector. "Boeren zijn geen vleesverwerkers. Veehouders zijn dit jaar echter al onevenredig extra belast door de verhoging van de tarieven bij de NVWA als gevolg van de herinrichting en uitbreiding van de NVWA", aldus de brief.

LTO-voorman Maarten Rooijakkers wijst er op dat in dit soort situaties de extra kosten die verderop in de keten worden gemaakt vaak worden doorberekend aan de veehouders. Bovendien leert de ervaring dat de NVWA niet de meest kostenefficiënte organisatie is. "Het zou de staatssecretaris sieren als ze bijvoorbeeld een signaal af zou geven dat ook de consument in de vorm van een hogere prijs voor zijn vlees zou mee betalen aan de controles. Rooijakkers wijst er verder nog op dat het Nederlandse voedsel tot het meest veilige van Europa behoort. NAJK-bestuurslid Annet van den Akker laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Ook NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat wijst op de hoge kosten die de NVWA in rekening brengt. "De kans is groot dat onschuldige veehouders die niets verkeerd doen, toch de politieagent moeten betalen die controleert."

Of registreer je om te kunnen reageren.