Home

Nieuws 2131 x bekeken 5 reacties

Noord-Ierse jongen komt om door mestdamp

Dunloy – Op een boerderij in het Noord-Ierse Dunloy is zaterdag een tienjarige jongen omgekomen door mestdampen. Zijn 51-jarige vader ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en verkeerde zondag nog steeds in levensgevaar.

Volgens de plaatselijke politie waren de twee bezig met het mengen van mest in of rond de tank op het bedrijf in het noordoosten van Noord-Ierland. Beiden werden levenloos aangetroffen door een postbode. De slachtoffers werden per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd maar de jongen bleek niet meer te redden.

De burgemeester spreekt van een 'tragisch ongeval op een boerderij'. In september 2010 kwamen elders in Noord-Ierland twee broers en hun vader om het leven in een mesttank nadat één van de broers daar als eerste in was gesprongen om een hond te redden.

Laatste reacties

 • drikhend

  Het gevaar van mest wordt nog altijd zeer onderschat . Er is geen weg meer terug als je merkt dat je last hebt van gas dan ben je al te laat als er niet onmiddellijk hulp in de buurt is . Die natuurlijk zelf beschermd is. Heel veel sterkte voor de nabestaande .

 • aarthamstra1

  Het is een verschrikkelijke ramp . Ook op ons bedrijf hebben we zo'n ongeluk gehad met 2 slachtoffers. Nu 12 jaar later is het nog altijd niet veilig
  op het industrie terrein in Putten diverse bedrijven werken daar GEDWONGEN met een ondeugdelijke vergunning. Vele Vele brieven gesprekken en mediatie verder ,nog veiligheidsinspectie instanties nog de arbeidsinspectie nog de handhavers nog de Gemeente wil er iets aan doen.
  Het probleem zit hem in de afzuiging van de lucht uit de fabriekshallen.
  De afzuigers moeten 3 keer per uur alle lucht uit de fabriek afzuigen.
  De fout in de vergunning is, dat daarvoor geen verse lucht MAG worden aangevoerd. Het gevolg geen verversing van lucht wel ophoping van gassen .Deze maatregel is een gevolg van ONKUNDE van de uitvoerende ambtenaren die vervolgens koste wat het kost ontkent word.
  Laten we deze keer niet elkaar afkraken .Maar help dit landelijk op te lossen. De brandweer weet het wel bij een gas lucht ramen en deuren OPEN .Hoe verander je het inzicht van ambtenaren. Voorlichting dient er te komen GEEN ONDERZOEK. In de mijnen in de scheepvaart in de in d chemische industrie over al weten ze hoe te handelen hebben ze protocollen.

 • pinkeltje

  Afzuigen van lucht uit een fabriekshal zonder verse lucht aan te voeren? Wat valt er af te zuigen als er niks wordt aangevoerd?

 • drikhend

  Beste aarthamstra1 Ik weet niet of bij een boerderij protocollen wel zullen werken . Het niet in putten en ruimten gaan waar mest opgeslagen is denk ik het beste advies . Betrek bij het schoonmaken een gespecialiseerd bedrijf wat veilig kan werken . Want een begrafenis is altijd duurder dan een bedrijf inhuren . Dit klinkt waarschijnlijk raar maar helaas komt naar mijn mening overlijden gewoon veel meer voor door overschatting van het gevaar . En bij overschatting zullen protocollen ook niet werken . Maar bij zulk soort werk en zaken kan men niet voorzichtig genoeg zijn . Blijkt gewoon uit de praktijk . Elk slachtoffer is er gewoon een teveel .

 • Burnetti

  Elk mestgas incident hoe treurig moet ons aan het denken zetten over verbeteringen om slachtoffers te voorkomen.

  Lees het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over Makkinga 2013.
  Uitvoeren van de adviezen kost weinig extra. Gedragsverandering is de goedkoopste vorm van verbeteren maar gelijk de moeilijkste.
  Risico-onderschatting en risico onbekendheid kan dodelijk zijn.

  Helaas gaan we na elk incident en onderzoeksrapport snel over tot de orde van de dag. Er moet brood op de plank komen dus niet lullen maar poetsen.
  Sterkte voor de nabestaanden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.