AlgemeenNieuws

Nertsenhouderij niet langer op slot

Den Haag – Nertsenhouders mogen per direct hun bedrijf weer uitbreiden of een nieuw bedrijf vestigen. Dat is het gevolg van de hersteluitspraak van de rechtbank van Den Haag.

De rechtbank oordeelde eerder dat het wetsvoorstel dat de pelsdierhouderij verbiedt per 2024 onrechtmatig was. Omdat het ministerie van Economische Zaken direct in hoger beroep ging, leek de wet met bijbehorende beperkingen voor de ondernemers tot 2024 toch van kracht te zijn.

De rechtbank spreekt nu uit dat schrappen van het verbod uitvoerbaar is, waardoor alle beperkingen voor nertsenhouders van de baan zijn. De staat gaat nog wel in hoger beroep. Wanneer dit zal dienen is nog niet bekend.

Voorzitter Wim Verhagen van de NFE is blij. “De rechtbank heeft heel duidelijk gezegd dat dit in strijd is met het hoogste recht.”

Een snelle uitbreiding van de nertsenhouderij verwacht Verhagen niet. “Maar ik verwacht wel dat bedrijven die hun uitbreiding niet meer in gebruik konden nemen door de wet dit nu alsnog zullen doen. Ook andere knelgevallen, zoals bij bedrijfsovername, kunnen nu worden opgelost.”

Beheer
WP Admin