Home

Nieuws 886 x bekeken 7 reacties

Natuur & Milieu wil verbod insecticiden

Utrecht – Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) moet twee groepen insecticiden zo snel mogelijk van de markt halen, vindt Stichting Natuur & Milieu.

De meest gebruikte neonicotinoïden (ofwel neonics) zouden minstens 5.000 tot 10.000 keer giftiger te zijn voor bijen dan het al lang verboden insecticide DDT. Dat zegt Sijas Akkerman, hoofd voedsel Natuur & Milieu in een reactie op een dinsdag verschenen wetenschappelijke analyse van de Task Force on Systemic Pesticides.

Neonics en fipronil zijn zogeheten systemische insecticiden. Deze middelen zijn bijzonder schadelijk voor onder andere bijen en vlinders, regenwormen, waterdiertjes en vogels. Deze groep gewasbeschermingsmiddelen zijn veel gebruikt en zouden wereldwijd een marktaandeel hebben van naar schatting 40 procent.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  graag een onderbouwing. Dit is pure stemmingmakerij, en angst zaaien.

 • jinkehes

  Behalve genoemde bron is er ook nog de verontrustende Eindevaluatie gebiedsdossiers drinkwaterwinningen met veel aandacht voor gewasbeschermingsmiddelen. Zie http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:251353&type=org&disposition=inline&ns_nc=1

 • info275

  geweldig argument 5000x giftiger dan DDT. O ja we gebruiken er 20000 x minder van per ha.........

 • Broes

  @info275: beiden het argument en (verzonnen) tegenargument zeggen weinig over de gebruikelijke toepassingen en werkelijke effecten. Het is beter om de bezorgdheid te delen zonder de kop in het zand te steken. Misschien is het toch wel nodig om eerst beter aan te tonen dat de schadelijke effecten aanvaardbaar zijn.

 • schoenmakers1

  wat als ik geen toestemming geef aan de bijen om op mijn land te komen

 • LUCTOR

  @schoenmakers1 Dan komen ze toch.

 • j.h.vonk@home.nl

  Waar zou toch het luxe leven vandaan komen in Amirika, Europa???.

  Antwoord,  Door het gebruik van bestrijdings middelen om heel veel gewassen te verbouwen met heel veel tonnen per hectare voor heel weinig geld!!.

  Niet onbelangrijk is, de zorg over de natuur welzijn van planten en dieren.
  Daarom een strak schema van hoeveelheid van de te gebruiken middelen.
  En daar een limiet op stellen van alle bestrijdings middelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.