AlgemeenNieuws

Landen vrezen economische schade bij aanpak antibiotica

Den Haag – Wereldwijd zijn er landen die bang zijn dat ingrijpen in het antibioticabeleid in de veehouderij schade toebrengt aan de agrarische sector en de voedselproductie. Dat blijkt tijdens de opening van het internationale congres over antibioticaresistentie in het Vredespaleis in Den Haag.

De aanpak van antibioticaresistentie wereldwijd moet zowel in de humane gezondheidszorg als in de veterinaire wereld worden aangepakt. “We kunnen het probleem niet oplossen als er niet wordt samengewerkt tussen de humane gezondheidszorg en de veterinaire gezondheidszorg”, benadrukt minister Edith Schippers van volksgezondheid tijdens het congres. “Ik begrijp de zorg in verschillende landen dat het ingrijpen in de veehouderij tot economische verliezen zal leiden. Maar ik moet u erop wijzen dat Nederland, klein land als we zijn, de tweede exporteur op landbouwgebied is. We waren grootgebruiker van antibiotica in de veehouderij. In slechts drie jaar is het antibioticagebruik in de veehouderij teruggedrongen met 57 procent en we zijn nog steeds de tweede landbouwexporteur ter wereld”, aldus Schippers.

Schippers vindt dat er in de wereldwijde aanpak van antibioticaresistentie drie zaken moeten gebeuren: de verspreiding van infectieziekten moet worden teruggedrongen, antibiotica moeten zorgvuldiger worden ingezet waarbij hoogwaardige antibiotica verboden moeten worden in de veehouderij en er moeten nieuwe medicijnen ontwikkeld worden.

Directeur-generaal Margareth Chan van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat de antibioticaproblematiek mede het gevolg is van de economische groei en de groeiende vraag naar vlees. “De vraag naar vlees is de laatste decennia enorm toegenomen. Dit heeft ertoe geleid dat de vleessector steeds meer moet produceren voor een lagere prijs, waarbij veel antibiotica is ingezet, onder andere als groeibevorderaar.” Chan wil geen schuldige sectoren aanwijzen, maar benadrukt dat gezamenlijke aanpak van de resistentieproblematiek essentieel is.

Bernard Vallat, directeur-generaal van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE vindt dat antibioticaresistentie moet worden gezien als een pandemie. “Antibiotica worden in de veehouderij toegediend door boeren die hiervoor niet zijn opgeleid. Er worden tonnen antibiotica gebruikt zonder enige vorm van controle”, zegt Vallat. Hij pleit ervoor om mensen die antibiotica toedienen hiervoor opgeleid worden. Ren Wang van de wereldvoedselorganisatie FAO vindt dat antibiotica wel beschikbaar moeten blijven voor behandeling van zieke dieren.

Beheer
WP Admin