AlgemeenNieuws

LTO huiverig voor nieuwe natuurgebieden

Den Haag – LTO Nederland is niet blij met de bijzondere nationale natuurgebieden, die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) introduceert in de gewijzigde Natuurwet. Dat zegt Siem Jan Schenk, portefeuillehouder omgeving van LTO Nederland.

Schenk is over het algemeen te spreken over het wetsvoorstel van Dijksma. Hij noemt het een positief punt dat de programmatische aanpak stikstof (PAS) zorgvuldig in de wet is verwerkt. Hij noemt het een goede ontwikkeling dat  boeren in de buurt van de natuurmonumenten niet meer verplicht zijn een natuurbeschermingswetvergunning aan te vragen. “Een goede ontwikkeling, want het vermindert de administratieve lasten en het stimuleert ondernemerschap”, oordeelt Schenk.

Schenk is echter huiverig bij de introductie van bijzondere nationale natuurgebieden die in de wet zijn opgenomen. Hij zegt dat het erop lijkt dat het gaat om natuurgebieden die nog niet als Natura 2000 zijn aangewezen, maar die status wel kunnen gaan krijgen. LTO wil daar meer duidelijkheid over. Als Europese regels Nederland daartoe niet verplichten, moeten er geen nieuwe natuurgebieden worden aangewezen, die vallen onder het beschermingsregime van de Natura 2000-gebieden, zegt Schenk.

De nieuwe regels voor de jacht leiden volgens Schenk tot meer bureaucratie, doordat  er een beheerplan moet worden gemaakt voor de bejaagbare soorten. Schenk legt de nadruk op de mogelijkheid om schade te voorkomen. Hij vindt ook dat boeren die schade lijden meer beschermd moeten worden. De procedures daar schadevergoeding moeten eenvoudiger, vindt hij.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin