AlgemeenNieuws

Kritiek en begrip voor ingreep in keuring

Den Haag – Als de overheid keuring en toezicht naar zich toe trekt, moet dat wel efficiënt gebeuren. Agrarisch ondernemers zitten niet te wachten op extra kosten en bureaucratische procedures, zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat in reactie op de kabinetsvoorstellen voor een herziening van de keuring en het toezicht in de vleesindustrie.

LTO Nederland zegt net als de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) dat ze op hoofdlijnen het kabinetsstandpunt kan volgen. Maat noemt de maatregelen van het kabinet begrijpelijk. COV-voorzitter Jos Goebbels noemt de voorstellen van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (volksgezondheid) een ‘stevig maar evenwichtig pakket, dat zeker zal bijdragen aan het herstel van het consumentenvertrouwen’.

Maat belooft dat LTO Nederland haar aandeel zal leveren, waar het gaat om een cultuurverandering in de vleessector. Die houdt in dat boeren zorgen dat ze gezond vee leveren, waarvan de medische geschiedenis en de herkomst duidelijk is en dat slachterijen en de verwerkende industrie tot en met de supermarkten zorgen dat het product hygiënisch en integer wordt verwerkt.

De Tweede-Kamerfractie van het CDA zegt in een eerste reactie dat het kabinet mist optrekt rond de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waarbij de keuring zal worden neergelegd. Het CDA begrijpt niet dat het kabinet ‘goed functionerende systemen in de plantaardige sectoren gaat inlijven bij een niet goed functionerende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De staatssecretaris hangt in feite gezonde appels in een rotte boom’.

LTO Nederland ziet ook geen enkele reden om de plantaardige keuringsdiensten nu ook anders te organiseren. Maat: “De politieke insteek van scheiding tussen publieke en private taken valt te billijken, maar ga niet sleutelen aan diensten die prima functioneren.”

Beheer
WP Admin