AlgemeenNieuws

Kamp rekent op bedrijfsleven bij financiering onderzoek

Den Haag – Minister Henk Kamp gaat ervan uit dat het strategisch onderzoek in de landbouwsectoren op peil blijft. Dat schrijft hij in een brief aan bestuurder Martin Kropff van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Kropff heeft zijn zorg geuit over het wegvallen van onderzoeksgelden door de opheffing van de productschappen. Kamp onderkent dat de agrarische sector zijn sterke exportpositie met name te danken heeft aan de innovatiekracht. Hij wil dat dat in stand blijft.

Kropff waarschuwt dat de opheffing van de productschappen op korte termijn wellicht nog een beperkt effect heeft, maar dat op langere termijn het onvermijdelijk is dat de innovatiekracht en daarmee de exportpositie van de Nederlandse agrosector schade lijdt.

Wageningen UR wordt geconfronteerd met een verlaging van het onderzoeksbudget met ongeveer €20 miljoen. Dat kost de universiteit ongeveer 130 voltijdsbanen, waarvoor de reorganisaties nu al in gang gezet zijn. Als de onderzoekers weg zijn, is daarmee de kennis ook weg. Die onderzoekskracht is niet snel weer opgebouwd, vreest Kropff.

Vooralsnog gaat Kamp ervan uit dat het bedrijfsleven er zelf voor zorgt dat de financiering van collectief strategisch onderzoek in stand blijft. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid om met erkende brancheorganisaties via een zogenoemde algemeen bindend verklaring ook geld voor onderzoek bij niet-leden binnen te halen.

Kamp: “Mocht echter in het komende half jaar blijken dat de financiering voor strategisch onderzoek door het bedrijfsleven toch voor een groot gedeelte wegvalt, dan zal mijn ministerie graag met u in gesprek gaan over de problematiek van het op peil houden van de collectieve innovatiekracht van de agrofoodsector.”

Beheer
WP Admin