Home

Nieuws 4273 x bekeken 1 reactie

Kalme grondmarkt, sfeer positief

Doetinchem – Richting de zomer is het altijd rustig op de grondmarkt. Het aantal transacties ligt nu een stuk lager dan in de periode september tot en met april.

"Maar de sfeer is positief", zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. Volgens hem heeft de kalmte op de grondmarkt geen invloed op de prijzen. Deze blijven stabiel volgens de NMV. De gewogen gemiddelde grondprijs in de periode van november 2013 tot en met april dit jaar ligt op bijna €52.000 per hectare. De gemiddelde prijs in het halfjaar daarvoor lag op bijna €53.000 per hectare. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster, bewerkt door Boerderij. Voor grasland werd in de periode van november tot en met april dit jaar gemiddeld bijna €48.500 per hectare betaald.  Voor bouwland bijna €53.000.

Volgens de NVM is het aanbod van landbouwgrond goed. Van der Waaij: "De prijzen zijn goed. Verkopers besluiten om nu toch te gaan verkopen." De voorzitter ziet de vraag naar pachtgrond toenemen, vooral uit de hoek van melkveehouders die in het verleden grond hebben bijgekocht. Het aanbod van pachtgrond is echter zeer gering. De pachtprijzen voor geliberaliseerde pacht zijn daardoor flink gestegen de afgelopen jaren. Van der Waaij: "Voor grasland wordt nu soms al tussen de €1.200 en €1.500 per hectare per jaar betaald."

De NVM constateert dat de verkoop van complete landbouwbedrijven iets aantrekt. Vooral in het Noorden zijn de laatste tijd 'behoorlijk veel' transacties geweest, laat de makelaarsvereniging weten. "Het gaat dan vooral om melkveebedrijven. Door de goede melkprijs durven melkveehouders eerder de stap te maken om een bedrijf te kopen. Ze verplaatsen op eigen kracht."

Het Kadaster en Boerderij hebben per 1 januari 2014 de selectiecriteria gewijzigd voor de berekening van de gemiddelde prijs voor landbouwgrond. Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013 zijn de prijzen op Boerderij.nl aangepast. Check de grondprijs bij u in de buurt. Klik hier.

Eén reactie

  • koestal

    hier verzuipt de grond,wordt ze vast niet duurder van,de aardappels verrotten al,zet er dan maar bij Te Koop

Of registreer je om te kunnen reageren.