Home

Nieuws 407 x bekeken

Groen licht voor Litouwen van eurolanden

Luxemburg - De 18 landen met de euro hebben het licht op groen gezet voor Litouwen om ook de gezamenlijke Europese munt in te voeren. Alle ministers van Financiën van de eurolanden stemden donderdag tijdens overleg in Luxemburg in, zo is vernomen. Een definitief akkoord voor toetreding wordt pas in juli verwacht.

Eerder deze maand concludeerden de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank al dat de Baltische staat aan alle voorwaarden voldoet om de munt in te voeren. Het is de bedoeling dat Litouwen de eigen litas op 1 januari aanstaande inruilt voor de euro.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had na afloop van de vergadering complimenten over voor Litouwen. Hij sprak over een 'welverdiende prestatie' nadat het land op een 'opmerkelijke manier' de crisis heeft overwonnen.

Litouwen is de laatste Baltische staat die de euro invoert. Letland wisselde de eigen munt afgelopen nieuwjaarsdag in voor de euro. Estland deed dat in 2011.

Zodra er definitieve goedkeuring is, zal Litouwen vanaf september aanschuiven bij de vergaderingen van de eurogroep. Tot 1 januari als observant, daarna als volwaardig deelnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.