Home

Nieuws 711 x bekeken 1 reactie

Groei gebruik duurzame palmolie in voedingsmiddelen

Londen - Circa 61 procent van de palmolie die verwerkt wordt door de Nederlandse voedingsindustrie is als duurzaam gecertificeerd. "Op weg naar 100 procent duurzame palmolie eind 2015 is dit een goede stap", aldus Eddy Esselink, voorzitter van de Task Force Duurzame Palmolie bij de presentatie van de derde jaarrapportage tijdens de Europese Ronde Tafel voor Duurzame Soja (RSPO) in Londen.

Alle bij de Task Force aangesloten voedingssectoren verwerkten over 2013 voor 50 procent of meer gecertificeerde soja. Sectoren als de zuivel en de gemaksvoedings-industrie laten percentages zien van boven de 70 procent. Ook de aardappelverwerkende industrie, de bakkerij- en zoetwarenindustrie en de categorie 'overig' hebben volgens de Task Force goede stappen gezet.
Margarineproducenten lopen met 50 procent duurzame palmolie achter op de andere voedingsmiddelensectoren, met name bij de huismerken en producten voor restaurants en cafetaria's. Daarnaast speelt het grote aantal klanten uit het buitenland - waar duurzame palmolie nog geen prioriteit is - een rol. De Task Force vindt het  belangrijk dat in inkoopvoorwaarden van afnemers het gebruik van duurzame palmolie staat.
In de diervoederindustrie ligt het percentage duurzame palmolie op 7 procent. De Task Force noemt de keten complex terwijl de toegevoegde waarde, dus ook marges, minder is dan in de voedingsindustrie. De brancheorganisatie voor de Nederlandse diervoederindustrie, Nevedi, richt zich op voorlichting en advies aan bedrijven over de manier waarop kan worden voldaan aan de doelen voor 2015.
Veel palmolie wordt geteeld in Maleisië en Indonesië, waar volgens critici soms oerwoud wordt gekapt om plaats te maken voor plantages.

Eén reactie

  • agratax2

    Wat is duurzame palmolie? Palmolie die groeit op gister omhakte oerwoud bodem? En is alleen niet duurzame palmolie gegroeid op vndag omgehakte oerwoud bodem? Als palmolie gegroeid op omgehakte ourwoud land niet duurzaam is, dan besaat er geen duurzame palmolie. Ook hier weer een certificaat bedacht, die de handelaren goed uitkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.