Home

Nieuws 2126 x bekeken

Fors meer boetes voor etherpiraten

Den Haag - Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor de opsporing van illegale FM-uitzendingen, heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 40 boetes uitgedeeld. Dit zijn er fors meer dan over heel 2013. Toen deelde de controle-instantie 28 keer een prent uit. Toename komt door aangescherpt sanctiebeleid.

Hoeveel boeren beboet zijn kan AT niet zeggen. Wel dat het voornamelijk gaat om zogenoemde 'functionele daders'. Bij functionele daders gaat het meestal om de eigenaar van het perceel of schuur waar de uitzending plaatsvindt. Wie meewerkt aan een dergelijke illegale FM-uitzending werd voor 1 november 2013 tijdens de opsporing nog gewaarschuwd. Werd er niet geluisterd, volgde alsnog een boete. Sinds november wordt er niet meer gewaarschuwd. De maximale hoogte van de boete is sindsdien €45.000. Mede door de verhoging van de boete zijn er veel minder illegale uitzendingen, meldt het agentschap.

De hoogte van de 40 boetes die het AT dit jaar uitdeelde varieert van €1.250 tot bijna €17.000 per stuk. Er is in geen enkel geval de maximale boete opgelegd. Volgens AT wordt per situatie de ernst bekeken van de overtreding. De hoogte van de boete is onder andere afhankelijk van het bereik van de illegale uitzending en het aantal storingen op andere, legale uitzendingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.