Home

Nieuws 1319 x bekeken

Extreem weer verwacht

De Bilt - De buien die maandagmiddag vanaf een uur of vier worden verwacht, kunnen een stuk zwaarder uitpakken dan die van de afgelopen twee dagen. Nu geldt nog code geel (gevaarlijk weer) voor het hele land, maar als duidelijker wordt waar het zwaartepunt zal vallen, verwacht het KNMI code oranje (extreem weer) af te geven, zo zei een woordvoerster.

Net als het KNMI waarschuwen ook Weeronline en Weerplaza voor zware windstoten, hagel en veel regen. De ANWB roept mensen ook op om er rekening mee te houden dat het weer in de loop van de middag kan omslaan van zonnig en zomers warm naar stormachtig.

Het wordt maandag waarschijnlijk op veel plaatsen in het land warmer dan 30 graden, is de verwachting.

Noodweer maandagochtend

In Zeeland en Noord-Brabant heeft het maandagochtend vroeg behoorlijk gespookt: regen en wind veroorzaakten flinke overlast, meldde de brandweer. Volgens een woordvoerster was er vooral veel wateroverlast. In De Moer en Kaatsheuvel ontstond volgens haar een windhoos, waarbij bomen werden ontworteld. Een monumentale woonboerderij in Den Dungen ging na blikseminslag in vlammen op.

Ook in België ging het flink tekeer. De brandweer van Antwerpen meldt dat ze ruim 700 oproepen binnenkreeg over stormschade en wateroverlast.

Hagelschade België

België is in de nacht van zondag op maandag opnieuw getroffen door noodweer. Vlaanderen en Wallonië hadden te maken met zwaar onweer en hevige hagelbuien.

Op foto's zijn spectaculaire bliksemschichten te zien en hagelbollen van centimeters groot. Er zijn meldingen van schade aan glaskoepels, dakramen, serres, daken en deuken in wagens. Zaterdag richtte een hagelbui ook al een ravage aan in met name de omgeving van Wingene.

Op verschillende plaatsen ontstond in de nacht van zondag op maandag wateroverlast door de zware buien. De Belgische brandweer kreeg vele honderden oproepen te verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.