Home

Nieuws 1596 x bekeken 3 reacties

Europa is grootste exporteur landbouwproducten

Brussel - Ondanks de sterke wisselkoers van de euro is de EU in 2013 uitgegroeid tot de grootste exporteur van landbouw- en voedingsproducten. Vooral de grote vraag in ontwikkelingslanden naar landbouwgrondstoffen en voeding gaf de Europese agrovoedingsindustrie een boost. Tegelijk kocht de VS fors meer veevoer in.

In 2013 is in Europa in totaal €120 miljard verdiend met de export van landbouwproducten. Het maakt de Europese Unie tot de grootste landbouwexporteur ter wereld.

De exportcijfers zijn zo hoog omdat heel veel tarwe en gerst naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika is verscheept. Hoewel de economische groei van de meeste ontwikkelingslanden vertraagde, kochten ze zo veel tarwe en gerst in Europa dat dit goed was voor meer dan twee derde van de exportgroei. Procentueel gingen Saoedi-Arabië en China er als exportbestemmingen het sterkst op vooruit.

De VS boekt als Europa's voornaamste landbouwhandelspartner (13 procent) nog een klein plusje. Rusland is met een aandeel van 10 procent de tweede grootste afzetmarkt. China steekt voor het eerst Zwitserland voorbij als derde bestemming.

Europa blijft de Verenigde Staten (€115 miljard), Brazilië (€65 miljard), China (€36 miljard), Canada (€34 miljard) en Argentinië (€30 miljard) voor. De Chinezen slaagden erin om hun landbouwexport in vijf jaar tijd met 74 procent op te vijzelen. Zowel in 2011 als in 2012 groeide de export van de VS met telkens 14 procent. Vorig jaar echter stokte de exportgroei van de VS.

Tegelijk importeert de EU ook de meeste landbouwgrondstoffen en voedingsmiddelen. In totaal werden er voor €101,5 miljard aan landbouwgrondstoffen en voedsel ingevoerd in 2013. Ter vergelijking: China, waarvan gezegd wordt dat het de eigen bevolking onmogelijk kan voeden, importeert voor een totale waarde van €84 miljard. De Verenigde Staten zitten op hetzelfde niveau.

Laatste reacties

 • koestal

  Komt er uiteindelijk wel genoeg van de opbrengst bij de boer terecht of moet die op een houtje bijten ,zoals soms in het verleden wel is gebeurd

 • ed12345

  China steekt voor het eerst Zwitserland voorbij als 3e bestemming ;Iets meer toelichting zou toch wel leuk zijn
  Ik geloof namelijk niet dat de zwitsers zoveel zelf gebruiken dat ze de 3e plaats innemen in landbouw importen

 • pinkeltje

  120 miljard verdiend? Dat is nogal wat. Of is omzet hetzelfde als verdienen?

Of registreer je om te kunnen reageren.